Könyvtár
Téli napforduló - december 21. tematikus ajánló
2021. december 21.

December 21-én van a téli napforduló az északi féltekén, így ezen a napon van az év legrövidebb napja, leghosszabb éjszakája és ez a nap a csillagászati tél kezdete.  

Köszöntsük hát a telet a következő Kosztolányi verssel: 

Téli alkony

Aranylanak a halvány ablakok…

Küzd a sugár a hamvazó sötéttel,

fönn a tetőn sok vén kémény pöfékel,

a hósík messze selymesen ragyog.

 

Beszélget a kályhánál a család,

a téli alkony nesztelen leszállott.

Mint áldozásra készülő leányok,

csipkés ruhába állanak a fák.

 

A hazatérő félve, csöndesen lép,

retteg zavarni az út szűzi csendjét,

az ébredő nesz álmos, elhaló.

 

S az ónszin égből, a halk éjszakában

táncolva, zengve és zenélve lágyan,

fehér rózsákként hull alá a hó.

 

 

Marék Veronika évforduló - december 19. - tematikus ajánló
2021. december 19.

 

A Kockásfülű nyúl, Boribon és Annipanni, Kippkopp és Tipptopp, Laci és az oroszlán: felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt ismerősek ezek a mesehősök. Rádió- és tv-játékokat, bábjátékokat és rajzfilmsorozatokat ír, míg mesekönyveit maga írja és rajzolja. Könyveit több nyelvre is lefordították: megjelentek németül, románul, lengyelül, koreaiul, szerbül és japánul. Munkásságát 2006-ban Janikovszky Éva díjjal, majd 2010-ben József Attila díjjal jutalmazták.

Kis versek írásával kezdte pályafutását apja nyomdokaiba lépve, aki orvosi hivatása mellett esténként ismeretterjesztő könyveket, cikkeket írogatott. Tőle kapta füzeteit, melybe összegyűjthette gondolatait a világról. A középiskola után járt az Iparművészeti Főiskola díszítő-festő szakára, az ELTE BTK magyar szakára és az Állami Bábszínház diákja is volt.

A következőt vallja művészetéről: "Mindig vannak hívei annak, hogy a gyerekeknek gyönyörű rajzokat kell készíteni, részletgazdag, tökéletes alkotásokat, hogy nézegessék, hogy fejlődjenek. Megint másik társaság - én vagyok a másik társaság - azt mondja, hogy a gyerekeknek sokszor a jelek is elégségesek, mert olyan érzékeny a belső látásuk, hogy nem szükséges kicikornyázni, pontosan tudják, hogy miről van szó."

Ünnepeljük Marék Veronikát 84. születésnapján műveivel!

A tea világnapja - tematikus ajánló - december 15.
2021. december 15.

 

Télen forrón, nyáron jegesen. Sokaknak napindító, némelyeknek az esti rituálé része. Van fekete, zöld, de még fehér is. Filteres, szálas vagy éppen virágzó. Élénkítő vagy pont nyugtató. Gyerekkoriemlékes, rengetegcukros, citrompótlós menzás vagy fullegészséges, mindenmentes.

Érdekességek a teáról:

- Találtak olyan kerámia teáscsésze leleteket, amelyek arra utalnak, hogy 11 ezer évvel ezelőtt már létezett a teafogyasztás Ázsiában és a Közel-Keleten, de Európába egészen a 16. századik nem jutott el.

- Körülbelül 3 ezer különböző féle tea létezik. A teák olyanok, mint a borok, ízük attól függ, hogy hol és milyen bokron fejlődnek.

- A 18. században olyannyira értékes volt a tea, hogy igen elegáns, lezárt ládákban tartották. Ezek a dobozkák zárral is rendelkeztek, belsejük pedig több rekeszt is tartalmazott, hogy különféle teákat is lehessen benne tárolni.

- Létezik egy brit szabvány a teák elkészítésére, melyek 1980-ban adtak ki. Eszerint a tökéletes tea elkészítéséhez szükségünk van egy porcelán csészére és minden 100 milliliter víznek legalább 2 gramm teát kell tartalmaznia. A forró víz hőmérsékletének pedig az optimális íz és érzés eléréséhez körülbelül 60 foknál kell lennie.

- Fél kilogram száraz teafű 2000 darab frissen szedett tealevélből készül. A világ legjobb minőségű teafajtái vadon és magas, hegyi klímán nőnek Ázsiában és kézzel takarítják be. A világ teatermelése évente 5-6 millió tonna, a legtöbb teát – a világtermelés szinte felét – Kínában termesztik, a második India, a harmadik pedig meglepő módon Kenya.

- Az angolok az egyik legnagyobb teafogyasztók a világon, talán nem is gondoltad, de Nagy-Britanniában is termesztenek teát, méghozzá Cornwallban, a Tregothnan birtokon. Ez a világ legészakibb teaültetvénye, elvileg ilyen éghajlaton nem is maradhatna meg a teacserje, de a kastély botanikus kertjében olyan a mikroklíma, ami ezt lehetővé teszi.

- A puer vagy puerh tea a kínai Jünnanból származik – duplán fermentált, majd összepréselt teafajta, amelyhez a leveleket a legöregebb teafákról szedik le. A hosszadalmas érlelési eljárásnak köszönhetően sokkal több antioxidáns és élénkítő anyag van benne, mint a hagyományos fekete teákban.

 

Gasztroajándékok - tematikus ajánló
2021. december 11.

Évek óta divatosak a gasztroajándékok, azok az ehető vagy iható, finom, jó minőségű dolgok, amiket mi készítünk el. Nem csak az szól mellette, hogy a végeredmény általában tényleg klasszisokkal veri a boltit, hanem az is, hogy a beletett munka és törődés a karácsonyi ajándékozás igazi lényege.

A gasztroajándéknak számos előnye van, nem nagyon lehet vele mellélőni, mert enni mindenki szeret. A házilag készült gasztroajándék pedig nagyon személyes, átjön belőle az ajándékozás lényege, a figyelmesség.

Ha nem vagy konyhatündér, akkor sincs semmi pánik, mert nagyon gyorsan és egyszerűen is lehet gasztroajándékot készíteni, könyveink segítenek!

A polgári repülés napja - december 7. - tematikus ajánló
2021. december 07.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése 1994-ben nyilvánította december 7-ét a polgári repülés nemzetközi napjának. Az ünnepet az ENSZ a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) alapításának 50. évfordulóján hozta létre, amely célja a polgári repülés nemzetközi fontosságának hangsúlyozása és az ICAO szerepének megismertetése a repülésbiztonság,  hatékonyságjavítás és nemzetközi légi szállítás szabályozásában. 

Ezen a napon megemlékeznek a polgári repülésben dolgozó személyekről, a repülő és a földi kiszolgáló személyzetről. Szintén ezen a napon emlékeznek meg mindazokról, akik légikatasztrófában vagy terrorizmus következtében hunytak el.

 Olvasson Velünk!

Természetes orvosságok - tematikus ajánló
2021. december 04.

A növények erejét, a gyógynövények és a fűszerek hatását többnyire az asszonyok ismerték, hiszen ők tevékenykedtek a ház és az udvar körül, ők foglalatoskodtak a konyhában, és ők őrizgették a dédanyáktól vagy ükanyáktól származó titokzatos recepteket.

Nagyanyáink egyszerű módszerekkel gyógyítottak. A kertben, a mezőn vagy az erdőben leltek a megfelelő szerre. Ismerték ezeknek a növényeknek a titokzatos erejét, és azt is tudták, mikor és hogyan használják ki ezeket az erőket: kötést vagy borogatást készítsenek, teát főzzenek, vagy levet préseljenek a gyümölcsből, ételbe tegyék vagy fürdőt csináljanak belőle.

Mai ajánlónkban természetes orvosságokról olvashat.

Müller Péter - december 1. - tematikus ajánló
2021. december 01.

Müller Péter író, drámaíró, dramaturg és a hazai spirituális irodalom egyik legismertebb alakja. 1956-ban átesett egy halálélményen, amely megváltoztatta lényét és művészi célkitűzéseit. 

Érettségi után a Madách Színház rendezőasszisztenseként kezdte, majd 1955-től a színház dramaturgja lett, ahol művek sokaságát állította színpadra. A Kígyó és kereszt című művével alapozta meg a magyar ezoterikus irodalmat. 

1997-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, 1998-ban József Attila-díjjal, majd 2019-ben Kossuth díjjal ismerték el munkásságát.

Köszöntsük Müller Pétert 85. születésnapján!

 

< >