Könyvtár
2019. október 10.
A Könyvtár ajánlja
Nényei Pál: Az irodalom visszavág

Nem könnyű rávenni valakit az olvasásra. Talán még nehezebb a dolgunk, ha kamasz gyerekünkről van szó. Mi lehet a megoldás, ha egy számunkra fontos személlyel azt akarjuk megértetni, hogy a könyvek szeretete, az irodalom mennyire hasznos dolog, és hogy olvasni jó! A válasz talán még soha nem volt ennél egyszerűbb: adjuk a kezébe Nényei Pál ’Az irodalom visszavág’ című könyvét.

 

Sok tanulónak az irodalom nem éppen a kedvenc tantárgya. Még többen vannak olyanok, akiknek a „kötelező olvasmány” rettegett szópárosától rögtön borsódzni kezd a háta, és ha nagyon megerőlteti magát, legfeljebb arra hajlandó, hogy megkaparintsa a „Kötelezők röviden” aktuális példányát, és hatalmas áldozatot hozva, nagy duzzogva belelapozzon.

 

Szerencsére a fent említett kötet formájában itt van a várva várt megoldás. A sorokat olvasva szinte hallani véljük, ahogyan egy lelkes tanár érdekesen, élvezetes előadásmódban, színesen mesél nekünk az irodalomról. Abban is nagy segítséget nyújt példáival és hasonlataival, hogyan értsük meg a választott művet, miről is szól, mit mond nekünk az alkotás.

 

Nényei Pál fantasztikus módon úgy veszi végig az antik görög és római irodalmat, hogy az érdekes legyen. Még a rossz tanuló kíváncsiságát is felkelti, mit műveltek Leszbosz szigetén, hogyan férfiatlanították Kronost, vagy például mennyire jó fantasy válna az Odüsszeiából egy mai vagány író kezei között. Ám ennél is többet ad a könyv: gondolkodásra, új nézőpontok meglátására ösztönöz, nyitottságra bátorít, és ezáltal átformálja mindazt, amit eddig műelemzésnek tekintettünk. Mindezeken felül pedig erőfeszítések nélkül sajátíthatjuk el a metafora, a hasonlat és a metonímia közötti különbséget.

 

A könyv olvasmányos jellegét erősíti az olvasó közvetlen megszólítása; a tipográfiai játékok; az instrukciók, amelyek a szöveg átugrására, félbehagyására buzdítanak; továbbá a mű nyelve, hangneme és mondatfűzése. Az olvasói élményt fokozzák a nyelvi és szerkesztésbeli játékok, valamint Baranyai András vicces és szándékosan túlstilizált rajzai.

 

Ez a mű nem nevezhető tankönyvnek, mégis tisztán kiérződik belőle a szerző legfontosabb célja, ami a tudás átadása, a tanítás, és az irodalom megszerettetése az olvasóval. A cél megvalósulását nagyban segíti az író üdítő humora, mellyel minden egyes oldalon találkozhatunk. Az előadásmód közvetlen és könnyed, ezáltal sikeresen tudunk azonosulni az irodalommal, és mire észbe kapunk, már meg is szerettük azt.

 

Olvasói vélemények

„Rendkívül ötletgazdag, alapos, átfogó irodalomtörténet. Nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra.”

 

„Abszolúte nagyra értékelendő alkotás! Hihetetlen, elképesztő, és nagyon szórakoztató. Nagyon jó szövegek voltak benne, könnyen megjegyezhetővé tette az irodalom tananyagot is. Irigylem azokat a diákokat, akik olyan szerencsések, hogy tőle tanulhatnak irodalmat.”

 

12 éves kortól ajánlott.

A kötetet Baranyai András kiváló illusztrációi gazdagítják.

 

Ízelítő a tartalomból

Az irodalom születése

A görög mitológia

A mitológia és a Biblia

A görögök irodalma

A római irodalom

 

Nényei Pál középiskolai tanár, író, drámaíró, irodalomtörténész és tankönyvíró. A Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban, majd az ELTE magyar-művészettörténet szakán végzett. Pannonhalmán kezdett tanítani, később a Piarista Gimnázium magyartanára lett. 2017 óta a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium tanára.

 

Pozsony, Tilos Az Á Könyvek, 2015. 422 p.

Könyvtári jelzet: 810 N 63