Könyvtár
2019. augusztus 02.
A Könyvtár ajánlja
Larry Sloman & William Kalusch: Houdini titkos élete

Mindannyiunkban ott él a kíváncsiság, hogy vajon a bűvészek hogyan képesek kivitelezni hihetetlennek tűnő trükkjeiket. Milyen eszközöket és taktikákat vetnek be ahhoz, hogy elhitessék a nézőkkel: amit látnak, az maga a valóság.

Harry Houdini, minden idők legnagyobb illuzionistája fantasztikus trükköket vitt véghez. Az sem volt csekély mutatvány, hogy eltüntetett egy elefántot, vagy átment a falon, mégis a szabadulós számai tették világhírűvé.

 

Ebben a nagyon alapos, mégis olvasmányos életrajzból sok-sok kérdésünkre választ kapunk. Fény derül arra is, hogyan sikerült kiviteleznie megdöbbentő előadásait. Megtudhatjuk, hogyan szabadult ki a föld alól, a vizeskannából és megannyi extrém helyről. Mégis, a mester olyan alaposan kitanulta ezt a szakmát, hogy még ma is van a trükkjei között olyan, amelyről fogalma sincs senkinek, hogyan csinálta. Houdininek nem voltak emberfeletti képességei. Sikerének titka abban rejlett, hogy tökéletesen felkészült minden mutatványára, remekül el tudta terelni a közönség figyelmét, és szakmájának mestere lett.

 

Ez a kötet bepillantást enged a nagy bűvész családi életébe, olvashatunk választottjáról, sőt, azt is megtudhatjuk, hogy a mester mennyit segített a hadseregnek a háború idején. Nagyon érdekes könyv, amely nem csak Houdini rajongóinak nyújt olvasói élményt, hanem mindenkinek, akit érdekel egy különleges ember sorsa.

 

A szerzőkről

William Kalusch amerikai író, producer, bűvész. A bűvészmutatványok történetének szakértője.

Larry Sloman amerikai író, több önéletrajz társszerzője.

 

Részlet a könyvből

„Amerikában született, magyar leszármazott vagyok; a szüleim Ausztriából jöttek; apám rabbi volt Wisconsinban. A nevem Ehrich Weiss; a magasságom körülbelül 168 centiméter; a testsúlyom nagyjából 76 kilogramm; most áprilisban töltöm be a harminchatot… Erős vagyok, mint látja; erősek az izmaim, de az akaratom az izmaimnál is erősebb. Megküzdöttem vassal és acéllal, lakatokkal és láncokkal; égtem, fuldokoltam és jéggé fagytam, mígnem a testem szinte érzéketlenné vált a fájdalomra… Ha a gondolat elég erős, a fájdalom eltűnik – időlegesen… Le kell vetnem magam a földre, vergődnöm kell; össze kell szednem minden létező erőmet; nekiverem, ütöm magamat a padlónak, a falnak; küszködöm, zokogok és kimerülök, és kezdem újra, és kimerülök újra; de érzek fájdalmat? Nem. Hogy is érezhetnék fájdalmat! Annak nincs helye. Egész lelkemet egyetlen gondolat tölti be – szabadulni! szabadulni! És annak a szabadulásnak a mámora, az a siker, az valami fenséges.”

 

Budapest, Helikon Kiadó, 2019. 616 p.

Könyvtári jelzet: 793 S 67