Könyvtár
2014. május 13.
Mesélj nekem!

"Akarsz-e még mesét, ahogy rég?

Elillanó szavak füzérét, szemek, fülek cirógatását,

karok finom ringatását..."Szeretettel várunk Mindenkit

Palya Bea

mai előadásaira, az OPSKK színháztermébe!

 

palyajo.jpg

Palya Bea a mai fiatal énekes generáció egyik legsokoldalúbb alkotója, a magyar népzene mellett a Kárpát-medencei, balkáni, cigány és keleti népek dallamkincsét is felhasználja. Kezdetben a Zurgó zenekarban, majd a Folkestrában énekelt, később pedig saját zenekarával, a Palya Bea Quintettel valósította meg terveit.

Első szólólemeze, az Ágról-ágra 2003-ban jelent meg, meselemezt írt Álom-álom, kitalálom címmel (2004) Gryllus Samu hangszerelésében, 2005-ben Weöres Sándor Psychéjét szólaltatta meg. Adieu les Complexes című albuma 2008-ban felkerült a World Music Charts Europe húszas listájára, az Egyszálének (2009) népdalokat és saját szerzeményeket egyaránt tartalmaz, a 2010-es Én leszek a játékszered pedig egykori táncdalfesztiválos slágerek átértelmezését. 2011-ben jelentetett meg először koncertfelvételeket; a könyvvel azonos című album, a Ribizliálom négy élőben felvett dalt tartalmaz.

Az énekesnek 2012 nyár végén jelent meg Ezeregy szefárd éjszaka című koncertlemeze, amelyen Palya Bea Szefárd triója hallható Bolya Mátyással (koboz, citera) és Dés Andrással (ütőhangszerek). A kis-ázsiai, zsidó eredetű szefárd zene az évszázadok során folyamatos kölcsönhatásban volt az iszlámmal, de keveredett a bolgár, a török, a görög muzsikával is, és van benne egy jó adag középkori zene. Az Ezeregy szefárd éjszaka című műsorban spanyol-portugál cantigákat is énekel Bea, aki több saját szerzeménnyel is jelentkezik.
Forrás: (https://www.facebook.com/PalyaBea/info)