2019. június 18., kedd,  Arnold és Levente
 
 
Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Könyvtára
A A A

Cím: 5650 Mezőberény, Fő út 4.
Tel: (66) 515-558
Fax: (66) 515-560
E-mail: konyvtar@mezobereny.hu

 
   
 

Helyismereti adatbázis keresőfelülete

Helyismereti adatbázis kereső
Keresési kifejezés:
csak pontos egyezéseket
mutassa a képeket
Adatlapok:
Alkotás
Esemény
Sajtó
Személy
Szervezet
Tanulmány
Települési Értéktár
Testületi ülés jegyzőkönyv
Keresés minden mezőben

Keresés ezekben:
esemény
helyszín
Cikk szerzője
Megjelenés helye
Megjelenés ideje
ALKOTÁSOK - alkotó
Elhalálozás helye
Elhalálozás időpontja
KRONOLÓGIA - időpont
Név, névváltozatok
SAJTÓ - Cikk címe
SZERVEZETEK - név(-változatok)
Születési hely
Születési idő
TA - cím
TA - megjelenés ideje
TA - szerző
TA - szövegtörzs
TA - tartalmazó könyv vagy periodika
TÉ - Értéktár megnevezése amelyben a nemzeti érték fel lett véve
TÉ - Indoklás az értéktárba való felvétel mellett
TÉ - Javaslatot benyújtó
TÉ - Nemzeti érték fellelhetőségének helye
TÉ - Nemzeti érték megnevezése
TÉ - Nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása
TÉ - Szakterületenkénti besorolása
TÜ - Jegyzőkönyv - Az ülés helye
TÜ - Jegyzőkönyv - Bejelentések
TÜ - Jegyzőkönyv - Egyéb
TÜ - Jegyzőkönyv - Jelen vannak
TÜ - Jegyzőkönyv - készült
TÜ - Jegyzőkönyv - Köszöntő és napirend elfogadása
TÜ - Jegyzőkönyv - Napirend
TÜ - Jegyzőkönyv - Napirendi pontok
Találatok száma:
17400
22839
Adatlap típusa: Sajtó
apróhirdetés == Békés Megyei Népújság, 1963.01.09, 1963.01.10
Link:www.hungaricana.hu

A mezőberényi Dózsa Tsz azonnali belépésre tsz-képesítéssel rendelkező főkönyvelőt keres. Fizetés megegyezéssel. Jelentkezni: Mezőberény, Ságvári út 3. 15007

22851
Adatlap típusa: Sajtó
Betörőket, tolvajokat fogott el a rendőrség == Békés Megyei Népújság, 1963.01.10
Link:www.hungaricana.hu

T.: rendőrségi hírek, betörés, lopás, tolvaj.

Betörőket, tolvajokat fogott el a rendőrség
SZEGHALMON, a gimnázium építkezésén dolgozó Bárdonyi Sándor többszörösen büntetett 33 éves békéscsabai lakos felnyitotta szaktársának, Tatár Sándornak szekrényét, amelyből kiemelt egy lezárt ládát. Mivel nem tudott belenyúlni, feltörte azt, és kilopta belőle Tatár Sándor 2500 forintját. A tolvaj ezután otthagyta munkahelyét és eltávozott a községből. A rendőrség Gyomán, a vasútállomáson ért nyomába, s letartóztatta. A vizsgálat során Bárdonyi bőrkabátjának bélésében megtalálták a pénzt. A szeghalmi járási rendőrkapitányság eljárást indított a munkatársát meglopó tolvaj ellen.
MEZőBERÉNYBEN is elfogott a rendőrség egy betörőt. A múlt hónap 25-ére virradóra a helyi földszöv műszaki boltjába törtek be és onnan villany borotvát, táskarádiót és egyéb műszaki cikkeket emeltek el, összesen mintegy hatezer forint értékben.; A Békési járási rendőrkapitányság azonnal megindította a nyomozást, s néhány nap alatt elfogta a tolvajt; Salamon József 24 éves oroszlányi lakos személyében. A tettest előzetes letartóztatásba helyezték és eljárást indítottak ellene;
AZ OROSHÁZI városi-járási rendőrkapitánysághoz feljelentés érkezett, miszerint a hiúit év utolsó napjaiban elloptak Sin Ádámmé lakásáról egy négyezer forint értékű OTP-betétkönyvet. A nyomozás itt is eredménnyel járt, amely megállapította, hogy büntettet Katona Istvánné 30 éves orosházi lakos követte el. A betétkönyvet is megtalálta a rendőrség, amelyből akkor már 110 forint hiányzott.
A BÉKÉSCSABAI városi rendőrkapitányság még december 20-án nyomozást rendelt el ismeretien tettes ellen, aki betört Cservenák László fényesi lakos lakására, s elemelt onnan mintegy háromezer forint értékű ruhaneműt. A tettes itt is kézre került, Vincze István 36 éves érsekcsanádi lakos személyében. A többszörösen büntetett betörőt előzetes letartóztatásba helyezték.

22860
Adatlap típusa: Sajtó
Ki mit tud? - járási döntő Békésen / Gulyás Sándor == Békés Megyei Népújság, 1963.01.18
Link:www.hungaricana.hu

T.: ki mit tud? .

Ki mit tud? járási döntő Békésen
Este hét órára a békési járási kultúrház nagyterme teljesen megtelt. Sőt, sokan álldogáltak már a falak mellett is. (Ki korán jött, széket talált.)
A zsűri megválasztása, a játékszabályok ismertetése után, már fölöttünk károgott vésztjóslóan a Vörös Rébék, holló képében. A nézőtéren balladai csend és feszültség... Aztán egy rossz pillanat, elakad a szavaló hangja... és
O CaroL..A Nyúli- Krekács duó.
a zsűri csak 43 pontot ad Szabó Katalinnak. (30 volt a legkisebb, 60 a legmagasabb elérhető pontszám!) Kár volt. A többi szavalattal összevetve még így is többet érdemelt volna. A kislánynak rövidesen alkalma lesz bizonyítani.
A mezőberényi és a békési KISZ tánczenekara modem számaival különösen a jelenlévő fiatalságnak a szívét dobogtatta meg. Az előbbiek inkább népszerűségükkel és lendületességükkel múlták felül a békésieket, s 57 ponttal a járási döntő első helyére kerültek. Köztük is a több hangszeren játszó Abelovszki János, a zenekar zongoristája lett egyszerre a közönség kedvence. Ő egyébként harmonika- és gitárszólójával is méltán remekelt.
A két békési kislány, a Nyúli-Krekács ének-kettős előkelő második helyezést ért el.
A táncdalénekesek közül a békési Somlai Csaba twist-száma volt a legsikerültebb, ő is elsősorban jó ritmusérzékével, kulturált, ízléses előadásmódjával aratott figyelemre méltó sikert. A magánszámok közül ő kapta a legmagasabb pontszámot, 54-et.
A parodisták amatőr fokon, határozott tehetségre vallottak. Kanyó Ferenc, biliárd- és horgászpantomimja, Veres Lajos mozgás- és hangutánzása, Papp Sándor rádió-paródiája nagy derültséget váltott ki a közönség soraiban.
Ebben a nem könnyű műfajban mindnyájan jogosan értek el szép helyezéseket.
Üde színfoltja volt az előadásnak a mezőberényi Szűcs Mária kosztümös monológja az Aranyemberből. Athalia lerogyását annyira élethűen ábrázolta, hogy bizony alaposan megütötte a fejét. A megérdemelt taps csakhamar elállította a fájdalom könnyeit.
A zsűri végül is igazságos ítéletet hozott, s a járási döntő mind a tizenhárom helyezettjét a megyei elődöntőbeni szereplésre méltónak találta. Egyébként a zsűri munkáját a közönség elégedettsége kísérte. Szerencsésnek, sőt, talán követendőnek is tartható az a gyakorlat, hogy a zsűribe 2—3 személyt a közönség soraiból választottak.
A versenyzők lelkiismeretes felkészültséggel, a közönség szórakoztatásának a vágyával vetélkedtek a helyezésekért. Valamennyien szép emléktárgyat is kaptak ajándékba.
A műsort szellemi-totó, s különféle ügyességi játékok tarkították, így a közönség egy része maga is aktív részese volt a jól sikerült estének.
22894
Adatlap típusa: Sajtó
20739
Adatlap típusa: Sajtó
BONDÁR ZSOLT ÍRÁSA: AZ ANGYALOK MEGHALLGATNAK == Mezőberényi Hírmondó, 2006.12.
Link:http://konyvtar.mezobereny.hu/download.fcgi/420_0_1_200612.pdf

T.: BONDÁR ZSOLT.

BONDÁR ZSOLT ÍRÁSA: AZ ANGYALOK MEGHALLGATNAK
Az 1987-es tél különösen szép volt. Szinte életre kelt, lélegzett, nevetett, álmodozott. Közeledett a karácsony, és a szeretet egyre gyengédebben ringatta az emberek szívét. Egy héttel az ünnep előtt minden fehérré lett, a hópelyhek különféle lényekként hulltak alá: némelyik madárként szállt az ágra, fagyos dallal édesítve a fa álmát, egy másik pedig illatos rózsaként nyílt ki egy ablak csillogó üvegén. A táj gyönyörű üveg¬golyó lett, álmélkodva bámulták a felhők.
A sűrű hóesésből hirtelen egy csoport gyermek tűnt elő. Lassan meneteltek a hidegben, majd tíz perc után egy nagy, öreg épülethez értek. A ház belülről azonban nem volt olyan romos és ijesztő, mint kívülről, a falát mindenféle mókás rajzok fedték, és rengeteg gyermek szaladgált benne. A csoport az árvaházból jött, mind nyolc-tíz évesek, és nagyon megörültek az őket elárasztó furcsaságoknak. A legkisebbet közülük Máriának hívták, őt különösen lenyűgözték az újdonságok. A nagy ház egy jótékonysági rendezvénynek adott otthont, sokféle dolog közül válogathattak a gyerekek: valahol festeni lehetett, máshol pedig meséket hallgathattak.
Mária egy hosszú asztalra figyelt fel, ami piros terítővel volt letakarva. Odament, és leült az egyik székre. Nem sokat kellett várnia, hamar egy nő lépett oda hozzá:
- Tudod, mit lehet itt csinálni? - kérdezte mosolyogva.
Szelíd hangjából Mária egy kis bátorságot merített, és tágra nyílt szemekkel válaszolt:
- Nem.
- Nos, akkor tudnod kell, hogy ez nem csak egy átlagos hely. Itt lehetőséget kapsz, hogy megvalósuljanak az álmaid,
Erre Mária, ha lehet, még nagyobbra nyitotta csillogó szemeit.
- Azt hogyan lehet?
- Nézd, itt vannak ezek a kis piros papírok, erre kell ráírni a kívánságodat. Aztán hajtogass belőle Mikulást, és akaszd fel a karácsonyfára Ha eljön a Szenteste, az angyalok elolvassák, amit írtál, és teljesítik Neked.
A kislány nem gondolkozott sokat, lassan maga elé húzott egy lapot, és gyöngy-betűkkel ráírta: "Szeretnék anyukám ölében elaludni". Majd, ahogyan azt mondták neki, Mikulást hajtogatott belőle - még szemeket és orrot is ragasztott rá -, és felakasztotta a karácsonyfára. A következő egy hétben folyton csak erre tudott gondolni, számolta az órákat. És eljött a várva-várt este.
Én hiszek a csodákban. Talán nem sokan vannak így, de én igen. Szerintem, ha valaki őszintén képes hinni bennük, azzal valóban megtörténnek. Márpedig Mária igazán tudott hinni. Azon az estén a kislány csak az anyukáját várta. Ült a fenyőfa alatt, nézte a csillogó fényeket, és csak az anyukájára tudott gondolni. De csak teltek az órák, lassan lefekvéshez készülődtek. Mária volt az utolsó, aki ágyba bújt. Szomorúan hajtotta fejét a párnára, lelkében a sokévi üresség szilánkjaival.
De ekkor valami csodálatos dolog történt az utcán. A lámpák, a fenyőfák, és a gyertyák fényei lassan egy óriási lánggá egyesültek, és ez a láng bevilágította az egész várost. Az ajtókra kiakasztott harangocskák egy ütemre kezdtek csilingelni, és nem¬soká a templomok harangjai is megszólaltak. A hó is esni kezdett, de sokkal lassabban, mint szokott. S hirtelen egy óriási hópehely jelent meg az égből, hatalmas mintája lágyan táncolt a végtelen láng fényében, majd fehér takaróként borult rá az árvaházra. Mária erről mit sem tudva feküdt az ágyában, csak arra lett figyelmes, hogy valami halk dallam veszi őt körül. Ki akart nézni az ablakon, de nagyon álmos lett, ahogy hall¬gatta a dalt, egyre álmosabb. Úgy érezte, hogy valaki a karjába veszi, és lágyan ringat¬ni kezdi. Ebben a soha nem érzett, édes ringatásban merült álomba.
Kint az utcán közben összegyűltek az emberek, csodálkozva nézték a hatalmas hópelyhet, és az óriási lángot. A harangok még mindig csilingeltek, de már egyre csendesebben. Azon az éjjelen csak egy varázslatosabb hely volt: a kis Mária álmában a karácsonyfa alatt üldögélt édesanyjával, és együtt nyitogatták ki a szebbnél szebb ajándékokat.

19703
Adatlap típusa: Sajtó
ISKOLAHÍR == Mezőberényi Hírmondó, 2004.01.
Link:http://konyvtar.mezobereny.hu/download.fcgi/16760_0_1_200401.pdf

T.: iskola; hír.

ISKOLAHÍR
2003. december 18-án délután a mezőberényi 1. Sz. Általános Iskola aulája az esős idő ellenére megtelt szülőkkel, gyermekekkel.
Az összejövetel apropóját az adta, hogy az iskolában 65 család részére élelmiszercsomagok kerültek átadásra, melyeket a Gyermekétkeztetési Alapítvány a személyi jövedelemadók 1%- ának az alapítvány számára történő odaítéléséből finanszírozott.
A csomagokban tartós élelmiszereket - húskonzervet, kristály- cukrot, rizst, lisztet, stb-t -, rágógumit, szaloncukrot, nápolyit kaptak a rászoruló családok.
A pályázat útján elnyert adományokat Frey Tibor vállalkozó szállította el térítésmentesen Budapestről.
A rövid kis ünnepséget, a gyerekek által díszített fenyőfa mellett Harmati Róbert 8/b. osztályos tanuló verse nyitotta, majd Siklósi István igazgató mondott köszönő szavakat az alapítványnak és az adományozóknak, egyben békés, boldog ünnepeket kívánt minden családnak.
Az ünnepségen megjelent Cservenák Pál Miklós polgármester, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat néhány munkatársa is.
A rendezvényről képes tudósításban számolt be a Csaba Tv, december 19-én, pénteken híradásaiban.
A mezőberényi 1. Sz. Általános Iskolában december 6-án délután került megrendezésre a már hagyományos, XI. Sport- gála.
Az iskola kiemelt feladatai között több, mint 20 éve szerepel a testnevelés és a sport, mint az egészségmegőrzés legegyszerűbb, mindenki által elérhető és talán legolcsóbb lehetősége. E mellett nem titkolt szándék, az e területen kiemelkedően tehetséges gyermekek sport karrierjének támogatása is.
A rendezvény bepillantást nyújtott mind a nyolc évfolyamon a mozgás, a sport minden, eddig elsajátított eleméről.
A bemutatót színesítették országos hírű tanulók - Béres Mónika sport aerobik, Bartó Mónika fittness - gyakorlatai, valamint a szülők tréfás váltóversenye is. Volt ezenkívül néptánc, kötélugró bemutató, tűztánc, talaj- és szertorna, kézenjáró verseny, labdarúgás, extra ügyességi bemutató labdával, és még balett paródia is. Befejezésül szülők, pedagógusok kosárlabdáztak, fociztak. Nem maradt el a hagyományos tombola sem, melyen az osztályok és vállalkozók felajánlásai lettek kisorsolva. A rendezvény előkészítésében az iskola testnevelés munkaközössé-gének tagjai mellett részt vettek osztályfőnökök, néptánc oktatók, technikai dolgozók.
A színvonal megítélésében a jelenlévő nézők a legilletékesebbek. A programokat bemutató gyermekek és az őket felkészítő felnőttek a tapsokból azt a következtetést vonták le, hogy tetszettek a produkciók.
Köszönet minden felkészítőnek, segítőnek és támogatónak a tartalmas délutánért.

16767
Adatlap típusa: Sajtó
Mezőberény Város Önkormányzat Képviselő-testületének 35/1993. (XII. 29.) MÓK. sz. rendelete A vállalkozók kommunális adójáról == Mezőberényi Hírmondó, 1994.01
T.: kommunális adó.

p-6-7-8
Mezőberény Város Önkormányzat Képviselő-testületének 35/1993. (XII. 29.) MÓK. sz. rendelete
A vállalkozók kommunális adójáról
Mezőberény Város Ónkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adóról szóló 1992. évi LXXXVI. tv-vel módosított 1990. évi C. tv. felhatalmazása alapján a következő rendeletével bevezeti a vállalkozók kommunális adóját.
Az adókötelezettség, az adó alanya, adókötelezettség keletkezése és megszűnése
1. §. (1) Vállalkozók kommunális adója terheli a vállalkozót, aki lehet
a. ) magánszemély,
b. ) Jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság,
c. ) magánszemélyek jogi személyiséggel nem rendelkező személyi egyesülése.
(2) Az adókötelezettséget nem befolyásolja, hogy az adóalany székhelye, vagy csupán telephelye (részlege) található az önkormányzat illetékességi területén.
(3) Adómentes az (1) b.) c.) pontjában felsorolt adóalanyok közül a társadalmi szervezet, az egyház, az alapítvány, a közszolgáltató szervezet és a költségvetési szerv abban az évben, amelyet megelőző évben folytatott tevékenysége után társasági adókötelezettsége - költségvetési szerv esetében a központi költségvetésbe be-fizetett kötelezettsége - nem keletkezett. E feltétel meglététől az az adóalany írásban köteles nyilatkozni az adóhatóságnak, az adóévet követő év február 28-ig.

19583
Adatlap típusa: Sajtó
40. évfordulós osztálytalálkozó == Mezőberényi Hírmondó, 2009.10.
Link:http://www.konyvtar.mezobereny.hu/download.fcgi/376_0_1_200910.pdf

T.: Petőfi Sándor Gimnázium; évforduló.

A mezőberényi Petőfi Sándor Gimnázium 1969-ben érettségizett 4.D osztályának tagjai 2009. szeptember 5-én rendeztük meg a 40. évfordulós találkozónkat. E kerek évforduló alkalmából tartott rendezvényen majdnem teljes létszámmal meg-jelenve - még meglévő tanárainkkal együtt - emlékeztünk az iskolai évek szép élményeire és azóta eltelt időszak kellemes eseményeire.
Bácskai István, Bíbel Judit, Bőtsh Ilona, Czinkóczki Margit, Emrich Anna, Gazdovits Ilona, Gulyás Antal, Kohut Julianna, Kozma Róza, Lestyán Éva, Lestyán Mária, Mátrai Irén, Molnár Mária, Tordai Katalin, Nagy Gábor, Nagy Irén, Rigó Géza, Sáli György, Sáli Anna, Széplaki Zsuzsa, Thurzó Ilona, Vígh Éva, Vrbovszki Zsuzsa, tanáraink: Szász Lajos, Székely Erzsébet, Éber Mihály. 

20116
Adatlap típusa: Sajtó
A hónap műtárgya Szüreti puttony / Csete Gyula == Mezőberényi Hírmondó, 2016.10
T.: A hónap műtárgya.

p.7
A szüretelés időszaka szeptember és október hónap, a szüret egyik fontos eszköze a puttony. A szedőedényből az asszonyok az ország nagyobb részében ma is puttonyba öntik a szőlőt.A puttony felfelé öblösödő, puhafa dongákból készült háti teherszállító, űrmérete két-három vedernek felel meg, két heveder segítségével háton szállítják. Az edényt több változatban is készítették. Az Alföldön nagyobb méretű, körül azonos magasságú peremmel készült, esetleg egy-két dongányi kifolyóval ellátott puttonyt használtak. A puttony szó a 15. századtól ismert, nyelvünkbe az osztrák-németből került. Terjedését elősegítette a bodnár, kádár mesterség megerősödése, és a mezővárosi szőlőkultúra szerepéneknövekedésea 15-16. században. Napjainkra a puttony csaknem az egész magyar nyelvterületen elterjedt. Használata legintenzívebb a bor- és gyümölcstermelő tájakon. A bemutatott puttonyt Mezőberényben a Laposi-kertben szüretek alkalmával használták.

23717
Adatlap típusa: Sajtó
A közönség és a társulat: a Jókai színház évadnyitója / Busi Ottó == Békés Megyei Hírlap, 2017.09.02
T.: Miléne Micimackó; Gulyás Attila; Jókai színház; évadnyitás.

p.5.
A közönség és a társulat: a Jókai színház évadnyitója

A Jókai színház a közönséggel együtt ünnepelve nyitotta meg tegnap délután a következő évadot. A színház előtti téren a közönség és a nagyszámú érdeklődő előtt adott ízelítőt az évad bemutatóiból a társulat.
Az évadban a gyermekek számára is több darabbal készül a színház. Ezek közül az egyik Miléne Micimackó című darabja. A mesefigura bőrébe Gulyás Attila bújt, aki egy dalt adott elő a közönségnek.

< >
 
 

Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Könyvtára


Cím:
5650 Mezőberény, Fő út 4.
Tel: (66) 515-558
Fax: (66) 515-560
E-mail: konyvtar@mezobereny.hu
Könyvtárközi kölcsönzés: konyvtar@mezobereny.hu

Új Széchenyi terv Magyarország megújul Közreműködő szervezet:
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség