2019. június 18., kedd,  Arnold és Levente
 
 
Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Könyvtára
A A A

Cím: 5650 Mezőberény, Fő út 4.
Tel: (66) 515-558
Fax: (66) 515-560
E-mail: konyvtar@mezobereny.hu

 
   
 

Helyismereti adatbázis keresőfelülete

Helyismereti adatbázis kereső
4890
Adatlap típusa: Sajtó
Erővel, élettel töltötték meg a barátságot / Szekeres AndrásLehoczky Péter (fotó) == Békés Megyei Hírlap, 2003.06.21
T.: ünnepi testületi ülés; testvérváros; Mike Münsing; Cservenák Pál Miklós.

p.4.
Ünnepi testületi ülésen emlékezett meg Mezőberény önkormányzata és Münsingen hivatalos delegációja arról, hogy a két település tíz éve létesített testvérvárosi kapcsolatot. A megemlékezésre a német városból 116 tagú delegáció látogatott Mezőberénybe.
A két város kapcsolata dinamikusan fejlődött az elmúlt
évtizedben, ennek mindkét fél számos jelét látta. A testületi ülésen először Mike Münsing, Münsingen polgármestere méltatta a két település kapcsolatát, kiemelve elődje, Rolf Keller, Münsingen egykori polgármesterének szerepét, aki részt vett a tegnapi ünnepségen.
Sok hasonlóság van a két város között, a barátságot kezdetektől fogva erővel és élettel töltötte meg mindkét fél, lebontva a mesterséges határokat. Sok ilyen testvérvárosi kapcsolat hozta közelebb egymáshoz a két ország lakóit, közvetített tudást, életmódot, szokást, sarkallt a megértésre, a megismerésre és a nyelvtanulásra - hangsúlyozta Mike Münsing. maid ajándékként
átadta a városnak Siegfned Wagner münsingeni képzőművész alkotását, valamint Münsingen francia testvérvárosának ajándékát.
Cservenák Pál Miklós, a vendéglátó város polgármestere hangsúlyozta: a német újraegyesítéshez hazánk megnyitotta nyugati határait, s ezek után kerülhetett közelebb a két nép. Münsingentől óriási erkölcsi támogatást kapott a fiatal önkormányzat, ma már a kapcsolatok az élet minden területére kiterjednek, barátságok szövődtek családok és intézmények között, s házasság is született a testvérvárosi kapcsolat felvétele nyomán. A herényi polgármester a münsingeni új könyvtár számára egy kosár könyvet - Madách, Petőfi, Jókai, Krúdy, valamint mai magyar írók műveit - nyújtott át Mike Münsingnek, mivel Münsingenben egyre többen tanulnak magyarul.
Az ünnepi testületi ülésen megfogalmazódott: a testvérvárosi kapcsolatokat mindkét fél tovább erősíti. Az ülést követően a münsingeni delegáció megkoszorúzta a mezőberényi német kitelepítettek emlékművét.

 
 

Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Könyvtára


Cím:
5650 Mezőberény, Fő út 4.
Tel: (66) 515-558
Fax: (66) 515-560
E-mail: konyvtar@mezobereny.hu
Könyvtárközi kölcsönzés: konyvtar@mezobereny.hu

Új Széchenyi terv Magyarország megújul Közreműködő szervezet:
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség