2019. április 22., hétfő,  Csilla és Noémi
 
 
Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Könyvtára
A A A

Cím: 5650 Mezőberény, Fő út 4.
Tel: (66) 515-558
Fax: (66) 515-560
E-mail: konyvtar@mezobereny.hu

 
   
 

Helyismereti adatbázis keresőfelülete

Helyismereti adatbázis kereső
4640
Adatlap típusa: Sajtó
Gronaui diákok Mezőberényben / - sz - == Békés Megyei Hírlap, 1996.03.27
T.: Gronau; diákok; gyerekek; testvérváros; delegáció; cserediák; látogatás; Norbert Dickmann.

p.6.
Nemrégiben 16 tagú diákcsoport érkezett Mezőberénybe, a település német testvérvárosából, Gronauból. A diák delegációt Norbert Diekmann, a gronaui Symens Gimnázium tanára aki egyben a német kisváros alpolgármestere vezette. A két iskola, a mezőberényi Petőfi és a gronaui gimnázium ötéves kapcsolata egyre gyümölcsözőbb, rendszeresek a cserelátogatások, a szakmai tapasztalatcserék.
Több, mint tízszer jártam már Mezőberényben, az idén jövök még magánemberként, s augusztusban egy nagyobb, legalább 50 tagú gronaui delegációval kezdte a beszélgetést Norbert Diekmann, aki annak idején polgármesterként építette a két hasonló nagyságú város kapcsolatát. A megbeszélésekre megérkezik, s csatlakozik hozzánk Ottó Lohle, a gronaui tanács illetékese.
Milyenek a tapasztalatai?
Nagyon gyors változáson ment keresztül az ország. Mindig találok új látnivalót, mint például most: először voltam Óbudán, meglátogattuk a Vaserelly Múzeumot. A gyerekek most járnak először az önök hazájában, legtöbbjük vendégül látott már egy-egy magyar diákot. A fővárosban kollégiumban laktunk néhány napig, s a gyerekek látták, hogy magyar társaiknak mennyit kell tanulniuk: elképedve vették tudomásul, hogy Magyarországon nagyon kemény munka folyik az iskolákban, az itteni diákok többet tanulnak, mint német diáktársaik.
Milyennek ítéli meg a két testvérváros kapcsolatát?
Az első években intenzíven fejlődtek a kapcsolatok a két város között, az utóbbi két esztendőben mintha lanyhulna. Az eddigi cserelátogatások során száz mezőberényi diák járt Gronauban, s mintegy nyolcvan gronaui diák volt Mezőberényben. A volt, s már végzett diákok között tartós barátság, mi több, szerelem is szövődött. Nagyon bízom benne, hogy az augusztusi látogatásunk sokat lendít majd Mezőberény és Gronau kapcsolatán.
A gronaui diákok szombaton részt vettek a berényi Petőfi Gimnázium hagyományos Sándor-bálján, s a tíznapos magyarországi programjukban szerepel még egyebek között Békés megye nevezetességeinek megtekintése, valamint egy ópusztaszeri kirándulás.

 
 

Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Könyvtára


Cím:
5650 Mezőberény, Fő út 4.
Tel: (66) 515-558
Fax: (66) 515-560
E-mail: konyvtar@mezobereny.hu
Könyvtárközi kölcsönzés: konyvtar@mezobereny.hu

Új Széchenyi terv Magyarország megújul Közreműködő szervezet:
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség