2019. április 22., hétfő,  Csilla és Noémi
 
 
Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Könyvtára
A A A

Cím: 5650 Mezőberény, Fő út 4.
Tel: (66) 515-558
Fax: (66) 515-560
E-mail: konyvtar@mezobereny.hu

 
   
 

Helyismereti adatbázis keresőfelülete

Helyismereti adatbázis kereső
4601
Adatlap típusa: Sajtó
Münsingeni rendőrök Mezőberényben / Harmati ErzsébetSzekeres AndrásKovács Erzsébet (fotó)Lehoczky Péter (fotó) == Békés Megyei Hírlap, 1995.10.20
T.: rendőr; delegáció; testvérváros; Münsingen; Peter Lerch.

p.7.
Az elmúlt héten Mezőberény egyik német testvérvárosának, Münsingennek egy öttagú rendőr delegációja látogatott a városba. A német rendőrök egy héten át tanulmányozták magyar kollégáik munkáját, s ez időszakban ellátogattak a békési ügyészségre, felkeresték a békéscsabai és a békési kapitányságot, ismerkedtek Szarvas nevezetességeivel, ellátogattak Berettyóújfaluba, ahol Moór Baranyai Gábor rendőr alezredes, a kapcsolatok kiépítője, aki Mezőberényből pályázat útján került a szomszédos megyébe városi kapitánynak, fogadta kollégáit. Ugyancsak fogadta a német rendőröket Cservenák Pál Miklós, Mezőberény polgármestere is.
A látogatás végén beszélgettünk a delegáció vezetőjével, Peter Lerch főfelügyelővel, aki a münsingeni rendőr őrs parancsnoka.
Már másodszor járok Magyarországon és Mezőberényben. Az itteni őrs személyi állományát ismerem, az évek során többségükkel jó barátságba kerültem. Nekünk is hasonló nagyságú a működési területünk, igaz kevesebb lakossal.
No és jobb technikai felszereléssel, jobb körülmények között, kétszer annyian dolgoznak vetem közbe.
Való igaz: technikai felszerelésünk jobb, mint a magyar kollégáinké, szervezeti felépítésünk is eltér, s mi harmincan vagyunk. Nálunk egy rendőr mindent csinál, nincs ennyire szakosodott szolgálat. Ennek ellenére irigylem magyar kollégáimtól azt a számítógépes nyilvántartást, mellyel ők rendelkeznek.
Önök naponta mennyit vannak szolgálatban ?
Hetente negyven órát, az esetenkénti többlet-igénybevételért megkapjuk a pihenőnapot.
Ezt nem fizetik ki?
Nem. Nálunk alapvető követelmény, hogy mindenki pihenten jelentkezzen szolgálatra. Ezért minden rendőr tisztességes fizetést kap.
Úgy tartják: a világ legkeményebb rendőrségei közé tartozik a német rendőrség.
Attól függ, hogy ön ezt mire érti. A német rendőrség polgárbarát, ami mindenkitől fegyelmet és következetességet követel mondotta Peter Lerch főfelügyelő, a münsingeni rendőr őrs parancsnoka.

 
 

Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Könyvtára


Cím:
5650 Mezőberény, Fő út 4.
Tel: (66) 515-558
Fax: (66) 515-560
E-mail: konyvtar@mezobereny.hu
Könyvtárközi kölcsönzés: konyvtar@mezobereny.hu

Új Széchenyi terv Magyarország megújul Közreműködő szervezet:
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség