2019. április 22., hétfő,  Csilla és Noémi
 
 
Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Könyvtára
A A A

Cím: 5650 Mezőberény, Fő út 4.
Tel: (66) 515-558
Fax: (66) 515-560
E-mail: konyvtar@mezobereny.hu

 
   
 

Helyismereti adatbázis keresőfelülete

Helyismereti adatbázis kereső
3876
Adatlap típusa: Sajtó
Mezőberényi műszaki cikkek Hamburgban és Nürnbergben / Varga Dezső == Békés Megyei Népújság, 1982.xx.xx
T.: a Mezőberényi Műszaki és Vasipari Szövetkezet termékei külföldön.

Ki gondolta volna, hogy a jó néhány évvel ezelőtt a még belföldi hiánycikket pótolni akaró ötlet megvalósításával a Mezőberényi Műszaki és Vasipari Szövetkezet gyártmánya nemcsak belföldön talál széles vevőkörre, hanem meghódítja a külföldi piacokat is Japántól egészen Kanadáig. Pedig így lett. Az idén már húsz országban keresik az igen kedveltté vált berényi színes fémtálcákat, melyeket gyümölcsös, desszertes, szendvicses tál gyanánt egyaránt használnak a háztartásokban. A jelenlegi nehéz nemzetközi piaci viszonyok ellenére is tavaly 17 százalékkal növelték ebből a cikkből tőkés exportjukat s az idén az eddigi lekötések alapján további tízszázalékos exportnövelésük biztosított.
A mindössze kettőszázötven tagot foglalkoztató szövetkezet minőségi munkáját ismeri el ezzel a külföld. Több mint 200 mintájú és kilenc formájú fémtálca kerül ki évről évre műhelyeikből, de mindig újonnan hat, mert tervezői a legmesszebbmenőkig igyekeznek kielégíteni vásárlóik igényeit. Bár ez az igyekezetük kemény valutára váltható, mégis véges: határt szab előtte a szűk nyomdai kapacitás. A gyönyörű mintákat, tájképeket tükröző fémtálcákon ugyanis litografizált képek vannak, s az ezeket készítő hatvani, illetve Mátra-vidéki nyomdák nem képesek többet vállalni az eddigieknél. Ezért a szövetkezet az idén jelentős tőkésexport növelő beruházásba kezd. Egy 13x36 méteres új üzemcsarnokot épít, amelyben 1983-tól egy háromezer táblás automata litografáló nyomdagép üzemel. A beruházás megvalósulásával háromszorosára növelik a fémtálca gyártását.
Ez a dinamikus fejlődés jellemzi általában a szövetkezetet más termékek gyártásában is. Lakatosipari részlegük termékei importot váltanak ki: jelenleg egyedül itt készülnek a modern terminál asztalok, amelyeket korábban külföldről hozattak be számítógépeikhez a vállalatok. Tavaly a Magyar Nemzeti Banknak nyolcvanat gyártottak. z idén a Videoton tart rájuk igényt. A legegyszerűbb öltöző és irattartó szekrénysoroktól a legigényesebb kivitelezésű terminál asztalokig megbízható szállítók. Ezért is nagy a kereslet gyártmányaik iránt. A növekvő igényeket csak kooperációval tudják kielégíteni.
Hasznos ez az együttműködés, mondja Filozof György, a szövetkezet elnöke. Rajtunk is segít, partnereinknél pedig hozzájárul a kihasználatlan kapacitások hasznosításához.
Még ezeken túl is van áldása az együttműködésnek. A dobozi Petőfi Termelőszövetkezetben például maradásra készteti azokat, akik korábban el akartak menni a városba munkát vállalni. Itt a szövetkezet részlegén állítják össze, valamint festik a szekrényeket, s ez a munka télen is keresetet biztosít a részleg dolgozóinak. A gyulai AFIT műhelyében a szekrények fiókjai készülnek.
E szekrénysorok minőségéről annyit még, hogy méltónak találták őket a nemrég megrendezett hamburgi magyar kiállításon való bemutatásra.
A kiállításoknál maradva kell szót ejteni a berényi szövetkezetben készült gyermekjátékokról. Egyik új kreációjukat, a számkombinációs perselyt a februári nürnbergi játék világkiállításon mutatták be. Olyan sikerrel, hogy egy angol cég helyben 10 ezer darabot rendelt belőlük.
Tartottunk attól, hogy a Reagen-politika utolér bennünket is, mondja Balázs Imre termelési osztályvezető. noha érezhetően nehezebb is az értékesítés, egyelőre azonban nincs baj...
Ez kitűnik múlt évi mérlegadatainkból. 1980-hoz képest tavaly 22 százalékkal növelték a termelést, s a tőkés exportban 10,4 millióról 12,3 millió forintra ugrottak. Az idén 13,1 milliós tőkés exportot terveztek, s ezt már le is kötötték. Munkájuk hatékonyságát mutatja, hogy a nyereség is ez idő alatt 6,3-ról 8,3 millió forintra emelkedett. ilyen a fejlődés dinamikája az utóbbi három évben, amelynek egyik eredménye, hogy tavaly nyolcszázalékos bérfejlesztést tudtak megvalósítani.
A berényi szövetkezet tagjai nemcsak örömüket lelik munkájukban, hanem anyagilag is érzik, hogy érdemes jól dolgozni.

 
 

Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Könyvtára


Cím:
5650 Mezőberény, Fő út 4.
Tel: (66) 515-558
Fax: (66) 515-560
E-mail: konyvtar@mezobereny.hu
Könyvtárközi kölcsönzés: konyvtar@mezobereny.hu

Új Széchenyi terv Magyarország megújul Közreműködő szervezet:
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség