2019. április 22., hétfő,  Csilla és Noémi
 
 
Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Könyvtára
A A A

Cím: 5650 Mezőberény, Fő út 4.
Tel: (66) 515-558
Fax: (66) 515-560
E-mail: konyvtar@mezobereny.hu

 
   
 

Helyismereti adatbázis keresőfelülete

Helyismereti adatbázis kereső
3856
Adatlap típusa: Sajtó
A kölni vásárra készülnek / Lónyai László == Békés Megyei Népújság, 1978.01.13
T.: Mezőberényi Műszaki és Vasipari Szövetkezet termékei.

p.5.
Jó évet zárt a Mezőberényi Műszaki-Vasipari Szövetkezet. Tervezett árbevételüket a 60 millió forintot kétmillió forinttal túlteljesítették és a tőkés export is nagyobb lett a vártnál. Növeli ezeknek az eredményeknek az értékét, hogy közben profiltisztítást is végrehajtottak a szövetkezetben és új gyártmányok készítéséhez fogtak hozzá. A legjelentősebb újabb termék a különböző iratszekrények és számítógép tartozék tároló szekrények voltak. Ezeknek gyártását a megszűnt Békéscsabai Vasipari Szövetkezettől vették át úgy, hogy rögtön egy rendkívül jelentős megrendelést is teljesíteniük kellett: mintegy 5 millió forint értékben szállítottak a Szovjetunióba, pontosabban a Kámai Autógyárba különféle lemezszekrényeket. Ez a nagy munka sok nehézséget okozott, de lehetővé tette, hogy a lakatosok jól begyakorolják az egyes munkafolyamatokat és így határidőre, kifogástalan minőségben tehettek eleget szállítási kötelezettségüknek. A Szovjetunión kívül még mintegy másfél millió forint értékben szállítottak a szocialista országoknak, elsősorban az NDK-nak, különféle tálcákat, gyermekjátékokat, szekrényeket.
A tőkés országok közül a Német Szövetségi Köztársaság a mezőberényi szövetkezet legnagyobb megrendelője, de ezenkívül még mintegy 10 fejlett tőkés országba szállítanak elsősorban litografált tálcákat. A tervezett 3,5 millió forinttal szemben 5,7 millió forint volt a tőkés export 1977-ben, jól kamatozott az a beruházás, melyet tőkés exportárualap-bővítő hitelből fedeztek.
Új termékként még a karácsonyi vásár előtt elkészültek egy szép gyermekjátékkal, a Forma I. versenyautó modelljével. A budapesti Harris testvérek Európa hírű autómodellezők által tervezett játék nemcsak hazánkban aratott nagy sikert, hanem a zágrábi vásáron is megnyerte a kereskedők tetszését. Ezt egy 17 ezer darabos megrendelés igazolja, emellett a TRIÁL-nak is 15 ezret készítenek az idén. A szövetkezet legfontosabb exportcikke a már említett tálca, melyből mindig a divatnak megfelelő mintázatúakat szállítanak. A tavalyi nagyon keresett szíves tálca az idén egyáltalán nem kell a külföldi vevőknek, most a stilizált virágmintákat kérik. Ilyenekből indul útnak a napokban egy kollekció a kölni háztartásicikk vásárra, melyen az ARTEX-en keresztül a szövetkezet is képviselteti magát. Minden évben tekintélyes megrendeléseket is kapnak, melynek jó részét azonban vissza kell utasítaniuk. Tálcagyártó kapacitásuk ugyanis az elmúlt évi bővítések ellenére is évi 1 millió darab körül van, a külföld igénye pedig miként az ARTEX közölte 20—25 millió darab lenne. Indokoltnak látszik tehát a fejlesztés, új modern gépek beállítása, csakhogy ezekhez sok pénz kell. Ilyen igények mellett azonban mindenképpen célszerű lenne megteremteni a termelés növelésének valamilyen lehetőségét.
A tavalyi nagy szovjet megrendelés után most újabb jelentős mennyiségű iratszekrény gyártásáról folynak tárgyalások, de ezúttal az NSZK-val. Az INTERÁG-SHELL Részvénytársaság az NSZK-szabványnak megfelelő tervek szerint kéri a bútorokat, de ezek nem sokban térnek el a most gyártottaktól, így nem lesz nehéz az átállás. Amennyiben az üzlet létrejön, akkor természetesen a mostani 7,5 millió forintos tőkésexport-előirányzatot is túlteljesítik. Emellett kielégítik a hazai igényeket is, többek között a Békéscsabán létesülő számítóközponthoz ők szállítják majd a speciális tárolószekrényeket.

 
 

Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Könyvtára


Cím:
5650 Mezőberény, Fő út 4.
Tel: (66) 515-558
Fax: (66) 515-560
E-mail: konyvtar@mezobereny.hu
Könyvtárközi kölcsönzés: konyvtar@mezobereny.hu

Új Széchenyi terv Magyarország megújul Közreműködő szervezet:
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség