2019. június 18., kedd,  Arnold és Levente
 
 
Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Könyvtára
A A A

Cím: 5650 Mezőberény, Fő út 4.
Tel: (66) 515-558
Fax: (66) 515-560
E-mail: konyvtar@mezobereny.hu

 
   
 

Helyismereti adatbázis keresőfelülete

Helyismereti adatbázis kereső
3751
Adatlap típusa: Sajtó
A jobb minőségű vetőmagért. Fólia alatti rizspalánta - nevelés Csárdaszálláson / A. R. == Békés Megyei Népújság, 1981.04.14
T.: rizspalánta fólia alatt; csárdaszállási Petőfi Termelőszövetkezet.

p.5.
Hagyomány már, hogy tavaszról tavaszra az országban az elsők között kezdi meg a rizs vetését a csárdaszállási Petőfi Tsz. A KITE termelési rendszeren belül a fenti kollektív gazdaság a rizstermesztés bázisgazdasága. Az idén 627 hektáron termelnek rizst Csárdaszálláson, ebből mintegy 100 hektárnyi területen vetőmagot állítanak elő.
A rizstáblákon a rendkívül kedvezőtlen időjárás ellenére optimális vetőágy készült. Tegnap, április 13-án megkezdődött a rizs vetése.
Ez a hír önmagában nem volna érdekes, hiszen ezt teszik hosszú évek óta. Csakhogy 1981. tavaszán a csárdaszállási Petőfi Tsz-ben nemcsak a szabad földben, de fólia alatt nagy gonddal előkészített műanyag tálcákon is kel a rizs.
Még látványnak is érdekes, ahogy előkészítik a rizspalánta számára a talajt. Egy jól bevált japán gépsor segít ebben. A termőföldet az ország különböző tájairól és a helyi határból szállították a fóliasátrak tőszomszédságába. Ott először géppel megdarálják, szállítószalagon szerves és műtrágyát, vegyszert adagolnak a földhöz, megfelelő arányban keverik, menet közben locsolják. A műanyag tálcákra először egy sor termőföld érkezik, ezt a gép finom kefével szépen elrendezi, ledöngöli, majd egy sor rizst szemenként lehullat, erre ismét egy sor termőföld jön. Így kerül a komplett tálca a műanyagfólia alá, ahol gondos asszonykezek locsolgatják az előírásoknak megfelelően.
Elsősorban a rizsvetőmag minőségéért vállalkoztunk erre a nagy kiadásra vallják a Petőfi Tsz vezetői. Már korábban is termeltünk vetőmagot palántáról, de a fábiánsebestyéni Kinizsi Tsz-ből hoztuk az előnevelt palántát. A rizs annyira kényes növény, hogy ha egy picikét megfázik a palánta, máris nagy a kiesés. Ezért gondoltunk arra, hogy az idén kísérletképp 40 hektáron a saját magunk által nevelt palántából állítjuk elő a rizsvetőmag egy részét.
Elmondották a szövetkezet vezetői: hagyományos módszerrel 200 kiló vetőmag szükséges egy hektárra. Palántázással elég mindössze 40 kiló. Egy hónapig marad a kikelt palánta a fólia alatt. Átvészeli azt a legkritikusabb időszakot, amikor a tavaszi fagyok esetén épp a megtermékenyülés idején sokat szenved a növény. Legalább két hetet nyernek a rizs érésével, ami az őszi betakarításnál rendkívül nagy előny. Hiszen az időjárást nem a szövetkezet vezetői dirigálják, még Csárdaszálláson sem.
Úgy vélik, minőségileg sokkal jobb vetőmagot sikerül így előállítani, és mennyiségben is pár mázsával több várható a hagyományosan vetett rizsföldek hozamánál.
A csárdaszállási Petőfi Tsz-ben nyolc fóliasátor alatt látni a műanyag tálcákra vetett rizsvetőmagot, összesen 2800 négyzetméter hasznos területen csaknem 40 millió palántát állítanak elő. A szövetkezet csaknem 13 ezer műanyag tálcával rendelkezik, s kiültetésre alkalmas lesz a palánta, géppel rakják földbe. Így is nagy a kézimunkaigény, ezért nem várható, hogy a jövőben a jelenleginél nagyobb területen állítanak elő rizsvetőmagot palántázási módszerrel.
A japánok és a nagy gyakorlattal rendelkező fábiánsebestyéniek sok segítséget nyújtanak ahhoz, hogy Csárdaszálláson szakszerűen történjenek a munkafolyamatok és valóban meghozza a gyümölcsét az anyagi, erkölcsi nagy vállalkozás.
A beszélgetésből az is kiderült: legalább 30 mázsa rizst kell termelni ahhoz, hogy az önköltség megtérüljön, tehát ne legyen ez az ágazat ráfizetéses. A népgazdaságnak is nagy előny, ha nem kell import rizst oly nagy mennyiségben behozni. Csakhogy a tsz nem elégszik meg azzal, hogy ne legyen veszteséges. Ennél sokkal többet akarnak és tudnak is produkálni Csárdaszálláson.


 
 

Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Könyvtára


Cím:
5650 Mezőberény, Fő út 4.
Tel: (66) 515-558
Fax: (66) 515-560
E-mail: konyvtar@mezobereny.hu
Könyvtárközi kölcsönzés: konyvtar@mezobereny.hu

Új Széchenyi terv Magyarország megújul Közreműködő szervezet:
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség