2019. június 18., kedd,  Arnold és Levente
 
 
Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Könyvtára
A A A

Cím: 5650 Mezőberény, Fő út 4.
Tel: (66) 515-558
Fax: (66) 515-560
E-mail: konyvtar@mezobereny.hu

 
   
 

Helyismereti adatbázis keresőfelülete

Helyismereti adatbázis kereső
3711
Adatlap típusa: Sajtó
Az erősítés defekt miatt elveszett. Anklami dallamok Mezőberényben / Nemesi László == Békés Megyei Népújság, 1981.08.20
T.: Hans-Jürgen Kruse; amatőr műveszeti együttes fellépése.

p.6.
A Békéscsabáról jövő menetrend szerinti autóbusz hirtelen fékez, dudál. Majd lassan elindul, s maga mellett elhagy néhány fehér, utánfutós, DDR-es személygépkocsit, no meg egy piros Ikaruszt, kíváncsian kitekingető utasaival.
Hát igen, nehéz ügy parkolni Mezőberényben, a községi tanács száz évnél is idősebb épülete mellett. A vendégségbe érkezők izgalmánál a vendégfogadó helybelieké még tán nagyobb a mai hétfő délutánon: aztán lassan beáll a busz és kiszállnak az NDK-ból jött vendégek. A szertartásos kézfogások után népes és feltűnően fiatal csapat lépked a műmárvány tanácsházi lépcsőkön a nagyterembe.

Zolnai László, a mezőberényi pártbizottság titkára kerekbe fogalmazott mondatokat nyújt át a vihar előtti hőségben, az utazástól igencsak elpilledt vendégeknek. A tolmács hűen és a helyi sajátosságokat is megmagyarázóan fordít. A város környéki nagyközség tizenkétezer lakosának mindennapjairól, sok száz esztendős történelméről, a magyar, a német és a szlovák nemzetiségű berényiek építő alkotó munkájáról. És a szép, biztató tervekről is, amelyeket talán a község lakói is most hallanak először: hogy befejezés előtt áll az ezer négyzetméteres, a városoknak is irigylésre méltó tornacsarnok építése, hogy a most kezdődött ötéves tervciklusban egészségügyi központ építését tervezik, és felújítják a három általános iskolát, a gimnáziumot. Majd Petőfi Sándor berényi kapcsolatairól esik szó. A kényelmes, piros fotelokban ülő német fiatalok közül többen akaratlanul is bólintanak. Hiszen Petőfi a magyar irodalom világhírű alakja. De már új az, hogy ezen a helyen állt Orlai Petrics Soma festőművész háza, aki a költő rokona és barátja volt, hogy éppen 132 évvel és egy hónappal ezelőtt innen indult az egyetemes líra egyik legnagyobb alakja Bem seregébe, a szabadságharc katonájának.
A Keleti-tenger partjáról, az anklami járás azonos nevű székhelyéről, az innen ezerötszáz kilométerre levő, NDK-beli, húszezer lakosú Anklamból érkeztünk kezdi egy szuszra válaszbeszédét a testes és középkorú, igen jó humorú és kedélyes Hans-Jürgen Kruse, a vendégegyüttes művészeti vezetője. Bemutatja a csoportot, az egész amatőr együttes jelenlevő egyharmadát. Táncosokat, zenészeket, énekeseket, artistákat. Akikkel ma este a mezőberényiek a művelődési házban találkozni fognak.
A Fritz Reuter elnevezésű magyar megfelelőbe áttéve esztrádegyüttes szakmunkás, gimnáziumi tanuló és dolgozó fiatal tagjai jó étvággyal látnak hozzá a szívesen szervírozott berényi uzsonnának, s mi tagadás: némi fintorokkal kísérve adóznak a magyar ízeknek, zamatoknak. De jólesik, ízlik, nem vitás.
Zsúfolt a berényi program is, hiszen a délelőttöt Gyulán, zömében városnézéssel töltötték a vendégek. És most este hat óra tájt van. De hát menni kell. Irány a vasipari szövetkezet, üzemlátogatás. A jókedély az uralkodó. Vidámak, és nagyon nagyon szimpatikusak a vendégek. Az együttes vezetője közben megjegyzi némi önszemrehányásként: defektje volt annak az autónak, amely a csoport hangerősítő berendezéseit szállította, így az Csehszlovákiában ragadt. Semmi ok az aggodalomra: hasonló, illetve azonos márkájú van itt is, a művelődési házban.

Nyolc órára hirdették meg a nyolcvanperces időtartamú íme, német pontosság! műsort. Az előadás megkezdése előtt percekkel moccanásnyi hely sincsen a pár éve avatott, szép és tágas mezőberényi művelődési központ nagytermében. A pótszékek megteltek, a ház néhány alkalmazottjának már csak a faltámasztás jut.
Köszöntő, ismertető. Megtudjuk, hogy a 180 tagú együttesnek szavalóköre is van a most bemutatkozó artistastúdión, tánccsoporton, zenekaron és énekegyüttesen kívül. Egy egy fellépésen 80 100 tagjuk lép színpadra. A fenntartójuk a helybeli szövetkezeti szakmunkásképző iskola, a tagok zöme ott tanul. Eleddig hét állami kitüntetést érdemeltek ki munkájukkal.
És jönnek a műsorszámok. Éneklő a hazai jó táncdalok stílusában fiatalok, majd zsonglőrködő fiúpáros, aztán táncosok csodaszép népviseletben, népdalokat előadó pár, hangszerszólisták, gumiszőnyegen fantasztikus dolgokat bemutató kislányok és tizenéves srácok.

Igen, így kell nagyszerű dolgokat nagyon egyszerűen előadni! Hogy az alig harminckettednyi késés is funkciót kap, értelmet, és ezáltal az egész valami nehezen megfogalmazható természetességet, bájt. Az NDK-beli amatőr művészeti csoport minden produkciója mentes volt attól a csináltságtól, általában felesleges és zavaró műviségtől, amely egyre inkább jellemzőjévé lesz a magyarországi, sokszor csak önmutogató szándékkal fellépő táncegyütteseknek, csoportoknak. S még egy különlegesség, ami így igazi és hű: a tánc és énekszámok éppen sok száz éves eredeti hangulatát felelevenítve, bizonyos epikus, elbeszélő tartalommal telített. Az idegen, s nem sokak által beszélt nyelv akadálya leomlik, a nézőtéren mindannyian érezzük és tudjuk, miről mesélnek az anklami dallamok, táncok, mozdulatok.

Vége az előadásnak. A táncosok, énekesek, zenészek, artisták civilbe, azaz farmerba, trikóba öltöznek. Kint hideg északi szél fúj, kitörőben a vihar. Indulnak vacsorázni. Egy szép és emlékezetes, békés fellépés csodás emlékével. Akárcsak mi, a közönség tagjai, haza, otthonainkba...

 
 

Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Könyvtára


Cím:
5650 Mezőberény, Fő út 4.
Tel: (66) 515-558
Fax: (66) 515-560
E-mail: konyvtar@mezobereny.hu
Könyvtárközi kölcsönzés: konyvtar@mezobereny.hu

Új Széchenyi terv Magyarország megújul Közreműködő szervezet:
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség