2019. június 18., kedd,  Arnold és Levente
 
 
Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Könyvtára
A A A

Cím: 5650 Mezőberény, Fő út 4.
Tel: (66) 515-558
Fax: (66) 515-560
E-mail: konyvtar@mezobereny.hu

 
   
 

Helyismereti adatbázis keresőfelülete

Helyismereti adatbázis kereső
22313
Adatlap típusa: Szervezet
Név(változatok): Alföld Turista Egyesület Mezőberény
Működési terület: természetjárás, Békés megye természeti és kulturális értékeinek megismertetése - természetjáró rendezvények, túrák, túramozgalmak szervezése, rendezése
Szervezeti forma: egyesület
MEGJEGYZÉS: V.: Földes Péter
Elérhetőségek:
Cím: 5650 Mezőberény, Gyóni Géza u. 37.
Tel.: 20/625-3532
E-mail: alfoldte@gmail.com
Honlap: www.alfoldte.hu

Egyesületünk a természetjárás mellett több, mint harminc éve foglalkozik természetjáró rendezvények szervezésével. Célunkat, - lakóhelyünk és természetesen Békés megye természeti és kulturális értékeit megismertetni - túrák, túramozgalmak rendezésével kívántuk és kívánjuk a jövőben is elérni.

Első eseménynaptárunk egy A/4-es oldalon is elfért, ma 12 oldalas, színes füzet. Ebben (is) szerepelnek az „apróbb” rendezvényeink mellett, az azóta népszerűvé vált túráink, mint a Petőfi Emléktúra, a Két keréken Békésben jelvényszerző kerékpáros körtúra, a millecentenárium tiszteletére kiírt 1100 Év Emlékei Békésben jelvényszerző túramozgalom és a meghirdetése óta több mint hatezer résztvevőt megmozgató KÖRÖS gyalogos teljesítménytúrák. Ez a túránk idén volt harmincéves, ezért egy kicsit a születéséről: Korábbi teljesítménytúránkon szerzett élményeink, valamint az akkor már ismertté vált és rendszeresen 100-150 főt vonzó Petőfi Emléktúra kedvező visszhangja adta az alapötletet Molnár Jenő és Szucharda Gyula számára, hogy előálljanak egy, a Körösök völgyében létrehozandó teljesítménytúra rendezési tervével. Az első hallásra eretneknek tűnő gondolat, mely szerint síkvidéken indítsunk 50 kilométeres gyalogtúrát, támogatókra lelt a szakosztály tagjaiban. Így 1986-ban a sportág történetében először, alföldi teljesítménytúra indult KÖRÖS 50 néven, 32 résztvevővel. A viszonylag alacsony létszámot nem tekintettük sikernek, de kudarcnak sem.

2007 óta nagy sikerrel rendezünk teljesítménytúrát a Mátrában, Patai Mátra néven, 3-6-18-35-50-60 km-es távokon! A korábban csak „házi túraként” meghirdetett Téli Körös 20/30 teljesítménytúránk is kinőtte magát az évek során, s hivatalos, sőt mára közkedvelt teljesítménytúra lett, melyen akár kétszáz fő is képes januárban a havat/sarat dagasztani. A felsorolt rendezvények fenntartásával szeretnénk továbbra is ráirányítani a figyelmet szűkebb hazánk – Mezőberény és a Körösök-vidéke - természeti, történelmi és kulturális értékeire. De nemcsak a részvétel, a háttérmunka is fontos: A Körös-túrákhoz tartozó kb. 110 km-es turistaút, valamint a megyénken áthaladó kb. 140 km-nyi Alföldi Kék turistaút karbantartását is végezzük. 2016-tól a Békés Megyei Természetbarát szövetség munkáját is átvettük.
 
 

Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Könyvtára


Cím:
5650 Mezőberény, Fő út 4.
Tel: (66) 515-558
Fax: (66) 515-560
E-mail: konyvtar@mezobereny.hu
Könyvtárközi kölcsönzés: konyvtar@mezobereny.hu

Új Széchenyi terv Magyarország megújul Közreműködő szervezet:
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség