2020. november 26., csütörtök,  Virág
 
 
Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Könyvtára
A A A

Cím: 5650 Mezőberény, Fő út 4.
Tel: +36 70 400-2481
E-mail: mezobereny.konyvtar@gmail.com

 
   
 

Hírek

2020. november 03.
November 3. a japán kultúra napja

A világ első regényét, az 54 fejezetes „A Gendzsi szerelmei”-t, egy 11. századi japán nemeshölgy írta, míg Macuo Basó a renga műfaj alapján megteremtette a haiku költészetet, megihletve például Faludi Györgyöt és Illyés Gyulát. Nem csak a mély mondanivaló fontos irodalmukban, hanem annak gyönyörű külalakja is: a japán kalligráfia mesterei a szellemi fejlődés útjaként tekintenek ezen művészet elsajátítására. 


Festészetükben fontosabb az érzelmek kifejezése, mint a valósághű ábrázolás, az ukoijo-e, színes fametszeteik pedig az élet szépségeit mutatják be. A fa alapú építészetük jellemzői a magas talapzatra épített házak, szentélyek, kiegészítve a lelki nyugalmat elősegítő, és a japán hagyományokat ápoló kertekkel.

 

Tradicionális színházaikat már a 14. század óta látogatta a japán közönség, míg a kabuki műfaj, amely jelentése az éneklés és táncolás művészete, első előadása 1603-ban volt. A bunraku bábszínház darabjai több mint egy méteres bábuikkal a 16. század óta népszerűek.

 

A japán kultúra gazdagságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy némely elemei beépültek a mindennapjainkba: a hagyományos virágrendezés művészete, az ikebana, valamint az origami és a japán gasztronómia kifinomult ételeivel.  Népszerűek a  küzdősportok, amelyek a szamuráj kiképzési módszerekből alakultak ki, például: kendzsucu, szumó, cselgáncs, kendó, karate vagy aikido. A zene területén is alkottak különlegességeket, mint a karaoke műfaja és a popzenei idolok.

 

Ismerkedjünk meg alaposabban ezekkel a különlegességekkel a könyvtárunk japánról szóló kötetei segítségével!

Add a Facebook-hoz
 
 

Orlai Petrics Soma Könyvtár, Muzeális Gyűjtemény és Művelődési Központ


Cím:
5650 Mezőberény, Fő út 4.
Tel: +36 70 400-2481
E-mail: mezobereny.konyvtar@gmail.com

Új Széchenyi terv Magyarország megújul Közreműködő szervezet:
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség