2020. április 10., péntek,  Zsolt
 
 
Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Könyvtára
A A A

Cím: 5650 Mezőberény, Fő út 4.
Tel: +36 70 400-2481
E-mail: mezobereny.konyvtar@gmail.com

 
   
 

Hírek

2020. március 12.
Két régi jó barát a koronavírus-járvány idejére
Avagy minden krízis lehetőség is egyben

SIERRA_Nature_Reading_WB.jpg

Vészhelyzet – pontosabban veszélyhelyzet – van. A koronavírus-járványnak itt még csak az elején vagyunk, de már le kell mondanunk külföldi utakat, elmaradnak várva várt koncertek, bezárnak a mozik és színházak, törölnek izgalmas konferenciákat, lakatot tesznek kedvenc szórakozóhelyünk ajtajára, az egyetemen váratlan tavaszi szünet szakad a nyakunkba, talán még a munkánkat is haza kell vinnünk, és egyre jobban izgulunk, vajon mi is el fogjuk-e kapni a betegséget, na és persze mi lesz idős vagy beteg rokonainkkal. Fogalmunk sincs, meddig tart a veszélyhelyzet, és hogyan fog kilábalni belőle a világ, amelyik az elmúlt évtizedekben mindent lázasan és makacsul a globalizációra és a nyitottságra épített. Akárhogy is lesz, itt az idő, hogy újra felfedezzünk két régi jó barátot.


Az egyik a könyv. Gyerekkoromban előfordultak áramkimaradások, ezért mindig tartottunk otthon gyertyákat, és tudtuk, hol kell azokat keresni a vaksötétben. Amikor elment az áram, előszedtünk párat, és a lakás néhány pontján elhelyeztük őket, hogy legalább a tárgyak körvonalait lássuk. Emlékszem az egyik esetre, amikor órákon át tartott a sötét. Azért emlékszem rá, mert édesapám összegyűjtött bennünket a konyhába, és a gyertyafénynél egy könyvet kezdett olvasni nekünk. A történet egy finn árvagyerekről szólt, akit Sipi apó, az uradalom öreg szolgája nevelt. Összekucorodtunk, kizártuk a külvilágot, pontosabban az zárt ki bennünket, és máris ott voltunk egy régi finn jurtában, ahol csodás dolgok történnek, de a legcsodásabb velünk történik, akik végre behunyhatjuk a szemünket, hogy messzebb lássunk az itt és mostnál. És közben nem akartam máshol lenni, csak ott és akkor, abban a körben, ahol a könyv megnyílt. Mi lenne, ha a koncert, a meccs, a konferencia, a buli helyett elővennénk egy könyvet, amit talán egyszer a nagymamánk ajánlott, vagy éppen mi vettünk évekkel ezelőtt, csak soha nem nyitottuk ki?

A másik elfeledett barát a természet. A városunk vagy falunk melletti erdő, domb, sétány, hegy, legelő, tisztás. Az a hely, ahol éppen most duzzadnak az ágak a kipattanásra váró rügyektől, ahol a friss fű zöldíti be a bokrok alját, ahol a tavasz illata lengi be a tájat, és a madarak is ünneplik a feltámadást. A mandula virágzik. Az aranyeső is kezdi kibontani ragyogó sárga leveleit. Lassan nyílik a tölgyesekben a kék ibolya. Minden azt kiáltja – mármint kint, Isten teremtett világában –, hogy az élet az úr. Kedvenc prédikátorom, Charles Haddon Spurgeon mondta, hogy a lélek egyik legjobb orvosa a természet. Ha súlyos a lelked, menj ki Isten világába, abba a modern ember elől szinte elzárt térbe, amit nem te alkottál, és nézz fel a felhőkre, simítsd végig a kezed a fa kérges törzsén, érintsd meg a mohát, szippants mélyet a földszagú levegőből, hallgasd a dongók dongását, a harkály kopogását, fogd meg a puha fűszálat, és kezdj hálát adni a Teremtődnek az életért! Tegnap olvastam egy cikket arról, hogy vajon lelkileg kibírják-e majd az utat az első Mars-utazók, és a mellékelt képen egy élettelen, vörös tájat láthattunk. Na a Föld pont nem olyan, mint a marsbéli táj, de vajon ismerjük-e még?

A járvány most bezár koncerttermeket, szórakozóhelyeket, egyetemeket, és lezár országhatárokat. De ahogy mondani szokták: minden krízis lehetőség.

 

(forrás: divinity.szabadosadam.hu)

Add a Facebook-hoz
 
 

Orlai Petrics Soma Könyvtár, Muzeális Gyűjtemény és Művelődési Központ


Cím:
5650 Mezőberény, Fő út 4.
Tel: +36 70 400-2481
E-mail: mezobereny.konyvtar@gmail.com

Új Széchenyi terv Magyarország megújul Közreműködő szervezet:
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség