2019. október 24., csütörtök,  Salamon
 
 
Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Könyvtára
A A A

Cím: 5650 Mezőberény, Fő út 4.
Tel: (66) 515-558
Fax: (66) 515-560
E-mail: konyvtar@mezobereny.hu

 
   
 

Hírek

2019. április 10.
A Könyvtár ajánlja
Peter Stjernström: A világ legjobb könyve – egy könyvsiker a SIKERKÖNYVRŐL

Amint a könyv végén található „Köszönöm!”-öt elolvassuk, máris megnyugodhatunk, hogy valóban szórakoztató és humoros kötettel van dolgunk. A szerző már ebben a röpke másfél oldalban megcsillantja könnyed stílusát, vicces oldalát.

 


A mű érdekessége, hogy mondanivalóját az alkotó keretes történetbe ágyazta. Így tehát egy „könyv a könyvben” regény élményével gazdagodhatunk, miközben végig izgatottan várjuk, mi is lesz a csattanó. A sztorit az teszi hatásossá, a történet ízét az adja, hogy a regényben a főszereplő által írt kéziratból is szerepelnek részek. De nézzük most már, miről is szól a könyv.

 

Az egyik főszereplő Titus, az ismert író, akit a siker és a díjak nem izgatnak, az alkohol viszont annál inkább lázba hozza. Ritkán józan, s emiatt ritkán képes jót írni. Másik főhősünk a fiatal és jóvágású Eddie, aki viszont egy igazi „irodalmi rocksztár”. Szerelmes költeményeiért bomlanak a nők, jó esély van rá, hogy ő lesz a messzi észak legkiemelkedőbb írója.

 

A két rivális művész egy alkalommal annyira felönt a garatra, hogy fogadást kötnek: egyikük megírja a világ legjobb könyvét. Azt a könyvet, ami az összes sikerlistán első lesz, mert MINDEN benne van. Az elején még a legnagyobb egyetértésben beszélgetnek erről, ám a későbbiekben, miután hazamennek, mindketten arra a döntésre jutnak, hogy egyedül akarják learatni a babérokat. Egyikük azonmód bele is veti magát a munkába, ám a másikuk inkább a kész alkotás elcsenését tervezi.

 

Az izgalmas, ámde ártatlannak induló fogadás egy ponton túl véresen komoly fordulatot vesz, minekután az úriemberek nem túl sportszerű trükkökhöz folyamodnak annak érdekében, hogy övék lehessen a dicsőség. Felmerül azonban több kérdés is. Valóban meg lehet írni a világ legjobb könyvét? Tényleg mindenkinek tetszeni fog? És ha a küldetés sikerül, ki lesz a befutó?

 

Amikor elolvassuk az első részt, sajnos biztosak lehetünk benne, hogy ezt a könyvet nem fogjuk tudni letenni. Így tehát azt tanácsolom a Kedves Olvasónak, jól fontolja meg, mielőtt belevágna az olvasásba, hogy mennyi szabadidővel rendelkezik. Avagy, mennyire feláldozható a munkája és az egyéb feladatai.

 

Peter Stjernström az abszurd humor és az önfeledt szórakoztatás nagymestere, Jonas Jonasson méltó utóda a svéd irodalomban. Miután otthagyta a számára kiüresedett és unalmas pénzvilágot, Stjernström 2003 óta főfoglalkozású író. Saját bevallása szerint azokhoz szól, akik szeretik a fordulatos sztorikat, és még tudnak nevetni.

 

A világ legjobb könyve immár nyolc országban siker. (A végén még kiderül, hogy valóban ez a világ legjobb könyve!)

 

Budapest, Athenaeum Kiadó, 2014. 333 p.

Könyvtári jelzet: S 92

Add a Facebook-hoz
 
 

Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Könyvtára


Cím:
5650 Mezőberény, Fő út 4.
Tel: (66) 515-558
Fax: (66) 515-560
E-mail: konyvtar@mezobereny.hu
Könyvtárközi kölcsönzés: konyvtar@mezobereny.hu

Új Széchenyi terv Magyarország megújul Közreműködő szervezet:
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség