Könyvtár
2022. június 30.
Szép Ernő

A neves költő, újságíró és színpadi szerző Schön Ezékiel néven látta meg a napvilágot Huszton, 1884. június 30-án egy szerény körülmények között élő néptanító és egy varrónő gyermekeként. Hajdúszoboszlón, Debrecenben, majd Mezőtúron járt iskolába, bár sosem érettségizett le. Petőfi már gyermekkorában nagy hatással volt rá és  egy tanára segítségével tizennyolc évesen jelent meg első verseskötete.

Tizenkilenc évesen felköltözött Budapestre, hogy újságíró legyen, ahol biztos pont lett a szerkesztőségek, irodalmi körök és éjszakai kávézók életében ez a halk szavú, rendkívül szerény, de picit ironikus és állandóan szerelmes agglegény, aki még képes volt Szentpétervárra is elutazni szerelme után, de akit nem vett senki komolyan. 1912-es Énekeskönyv című verseskötete hozta meg számára a népszerűséget és a Nyugatosok barátságát: Ady, Babits, Hatvany és Molnár Ferenc mind rajongtak érte.

Több művéből készült játékfilm, köztük a legismertebb a Lila ákác című regényének megfilmesített változata.

Verseiben, publicisztikáiban, abszurd humorú egyfelvonásos kabaréiban, mesejátékaiban és drámáinak hangulatában ötvözi a vidéki gyermekkori emlékeit és a nagyvárosi lét elmagányosodását, de mégis jelen van benne az emberek iránti szeretet, s amelyeket az író csak irka-firkának nevezett.

Olvassa velünk Szép Ernő műveit az író születésének 138. évfordulóján.