Könyvtár
2022. április 30.
George Washington

Az Egyesült Államok első elnöke 1732. február 22-én született a virginiai Popes Creek ültetvényen hatodik gyermekként. Bár nem részesült formális oktatásban, kedvelte a matematikát, ügyesen rajzolt térképeket és érdekelte a földmérés. Csak három évig dolgozott földmérőként, de egész életében folytatta a felmérést, így a feljegyzések szerint körülbelül 60 000 hektárt mért fel élete során.

Húsz évesen testvére példáját követve, jelentkezett a hadseregbe és hamar kitűnt nyugodt, vezető jellemével;  huszonhárom évesen az összes virginiai csapat parancsnoka lett. Ekkor megbetegedett és visszavonult a parancsnokságtól a Vernon-hegyre, ahol házassága révén Virginia leggazdagabb földbirtokosai közé tartozott.

1775-ben, a függetlenségi háború kezdetén, kinevezték a kontinentális hadsereg főparancsnokává, mely megbízatásáról 1783-ban, két évvel a britek Yorktown-i kapitulálása után mondott le és szeretett volna a nyilvánosságtól visszavonulni és elhanyagolt birtokával foglalkozni, de a virginiai delegáció őt választotta vezetőjéül, majd az alkotmányozó gyűlés elnökévé választották. A gyűlés négy hónapig tartott és 1787. szeptember 17-én készült el a dokumentum, amely 1789. március 4-én lépett hatályba. A kongresszus egyhangúlag Washingtont szavazta meg az Egyesült Államok elnökévé, aki április 30-án tette le esküjét. Elnöksége alatt számos precedenst teremtett, mint például a kabinet összeállításának joga, a hivatalos megszólítás (Elnök úr) és a két ciklusig tartó elnökség.

Ismerjék meg jobban az Amerikai Egyesült Államok történelmét köteteinkből.