Könyvtár
2022. március 31.
René Descartes

A neves filozófus, matematikus és természetkutató 1596-ban született, egy közép-franciaországi akkor La Haye, ma Descartes nevű városban. Tanulmányait Európa egyik legkiválóbb iskolájában, a La Flèch-i jezsuita líceumban kezdte, ahol megismerkedhetett a kor legújabb tudományos felfedezéseivel. Miután jogot hallgatott a poitiers-i egyetemen, Hollandiában megismerkedett Isaac Beeckman fizikussal, akinek a hatására ráeszmélt a matematika és fizika jelentőségére.

23 évesen bejárta Európát, majd egy német kisváros melletti tanyára költözött, hogy nyugodtan gondolkozhasson bizonyos fizikai problémákon, ahol három csodálatos álmot látott. Az álmokat Isten jelzéseként értelmezte és az igazság kutatásának szentelte életét. Bár több tudós társaság tagja volt, többek közt királyi hölgyek köré gyűlt tudósoké, legszívesebben elkülönülve, magányosan élt.

Matematika órákról még biztosan dereng a Descartes-féle koordináta-rendszer, amelyben egy pont helyzetét x és y koordinátákkal megadhatjuk. Ezen kívül még számos, ma mára alapvető geometriai definíció fűződik nevéhez, míg filozófiai munkássága, a kételkedés módszere és híres 'Cogito ergo sum', vagyis 'Gondolkodom, tehát vagyok' tétele a felvilágosodás egyik alappillére lett. Fizikai kutatása szintén említésre méltó: felismerése, hogy a változás mindig kölcsönhatás következménye segítette Newtont törvényeinek megalkotásában.

Ismerje meg ön is Descartes munkásságát születésének 426. évfordulóján!