Könyvtár
2010. július 17.
Könyvtáros vándorgyűlés Baján
A Magyar Könyvtárosok Egyesülete idei, 42. vándorgyűlését Baján tartotta meg. Könyvtárunk munkatársai részt vettek e rangos szakmai eseményen

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE), az Eötvös József Főiskola Könyv- és Médiatára, az Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ és a MKE Bács-Kiskun Megyei Szervezete „Kultúrák találkozása” címmel, „Könyvtárak és könyvtárosok a kölcsönös megértés szolgálatában” alcímmel rendezte meg a könyvtárosszakma évente visszatérő, legrangosabb találkozóját, a könyvtáros vándorgyűlést.  (Lásd: http://vandor2010.ejf.hu) Könyvtárunkat a négy szakalkalmazott munkatárs képviselte.

A vándorgyűlés szakmai programjai július 15-ére és 16-ára estek, csütörtök reggeli indulással sikeresen megérkeztünk a nyitó plenáris ülésre, melyen az Bakos Klára, MKE elnökasszonya, Baja város polgármestere, a megyei közgyűlés képviselője és a rendezvénynek otthont adó, igen impozáns - 2008-ban átadott — Eötvös József Főiskola rektorhelyettese üdvözölte a megjelenteket. A könyvtárosok várták Szőcs Géza szakállamtitkár személyes üdvözlőjét is, azt azonban főosztályvezető-helyettese olvasta fel — az államtitkár más elfoglaltsága miatt nem tudott eljönni Bajára.

A szakmai programok sorát Dr. Kállai Ernőnek, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának előadása nyitotta meg. (Lásd: itt) Az igen színvonalas előadás - fogalmi tisztázásokat és rövid jogszabályi alapvetést követően — felhívta a figyelmet egy felmérésre, melyet hivatala készített. A felmérés kitér a kisebbségi nyelvű dokumentumállomány gyarapodására a községi illetve városi könyvtárakban, és azt csekélynek ítéli. Bakos Klára elnök asszony válaszában kiemelte, hogy a kisebbségi ellátás összetettebb annál, minthogy csupán a dokumentum-beszerzésen lehetne lemérni, de az országgyűlési biztos előadása mindenképpen elérte azt a célt, hogy ráirányította figyelmünket e fontos területre. Mezőberényben, ahol a könyvtár bejárati ajtaján háromnyelvű a felirat, nem is kell külön kiemelni e terület fontosságát.

A pénteki napot az úgynevezett kisplenáris üléssel kezdte meg a vándorgyűlés, amelyen Fehér Miklós kollégánk (OSzK–KI) előadása hangzott el, mintegy válaszul az országgyűlési biztos előző napi expozéjára, majd Kormos Sándor, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft-nek nemrégiben Maróti Katalin örökébe lépett ügyvezető igazgatója igyekezett meggyőzni a könyvtárosokat arról, hogy ők nem egyszerűen egy könyvkereskedő cég... Tekintettel arra, hogy a cégtörvény szerint „a nonprofit gazdasági társaság [...] tevékenysége nem jövedelemszerzésre irányul, ezért üzletszerű gazdasági tevékenységet csak kiegészítő jelleggel folytathat”, Kormos mondanivalója nem okozott túl nagy meglepetést.

Ezt követően nyolc szekcióban negyvenhárom szakmai előadás hangzott el; mi kollégák, igyekeztünk ezek közül minél többet meghallgatni, az összest természetesen nem lehetett. A hallottakat egymás közt megosztottuk. Mint minden ilyen nagy szakmai rendezvényen, az előadások színvonala természetesen eltérő volt, de többségében - elmondhatjuk - igen jó előadásokon vehettünk részt, és nagyon örvendetes és hasznos, hogy a könyvtáros-kollektíva ehhez a lehetőséghez juthatott.

A péntek esti záró plenáris ülésen kedves műsort láthattunk, az egyesület különböző díjakat adott át, és a főiskola rektora búcsúztatott bennünket. A 2011-es pécsi vándorgyűlés szervezői pedig szeretettel várják a kollégákat jövőre.

Szombat délelőtt a Baja nevezetességének számító - zsinagógából kialakított - városi könyvtárat tekintettük meg, majd egy nagyszerű bajai halászlé elfogyasztása után jöttünk haza Mezőberénybe.