Könyvtár

Helyismereti adatbázis kereső

25536
Adatlap típusa: Sajtó
Egyedi postakocsi érkezett Berénybe / Papp Gábor
== Békés Megyei Hírlap, 2021.09.08.
Link:https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/kulonleges-postakocsi-erkezett-mezoberenybe-4303094/

T.: postakocsi; turisztikai látványosság; Körösök völgye; Síklósi István.

p.4.

Egyedi postakocsi érkezett Berénybe

Megérkezett Mezőberénybe az a különleges postakocsi amellyel különböző túraútvonalakon keresztül a város és a térség értékeit fogják bemutatni az érdeklődő helyieknek, illetve a látogatóknak. A különleges jármű egy 1800-as évekbeli postakocsi minimálisan modernizált mása.

Siklósi István polgármester lapunknak elmondta, tizenöt-tizenhat éve merült fel először, hogy egy különleges, a Körösök völgyében közlekedő turisztikai látványosságot biztosító postakocsijáratot indítsanak Mezőberényből indulva.
- Akkoriban még nem álltak rendelkezésre a megfelelő anyagi források, de az ötletet egyetlen pillanatra sem vetettük el – tette hozzá a polgármester. – Néhány esztendeje a Nyeregben Alapítvány, illetve a Madarász Lovastanya vette a hátára az elképzelést, a projektet és a megvalósítást. Siklósi István kifejtette, a szakemberek jelenleg is foglalkoznak az üzemeltetés kidolgozásával. – Biztosak vagyunk abban, hogy a postakocsi Mezőberény turisztikai vonzerejét növelni fogja, és hírverést ad majd városunknak – hangsúlyozta, majd kiemelte, a Körösök völgyét érintő út mellet abban is gondolkodnak, hogy a helyi Medvefejes-tótól Békéscsabáig is kialakítsanak egy útvonalat. Így egy olyan élménydús program születhetne meg, amellyel az alföldi tájat, a szántóföldeket, a réteket és a legelőket is bemutathatnák az érdeklődőknek.
Madarászné Bereczki Zsuzsanna, a Madarász Lovastanya szakmai vezetője elmondta, az úgynevezett CLLD-s pályázat keretében elnyert forrás segítségével, A város vonzerejét javító kulturális és szabadidős fejlesztések című projekt részeként születhetett meg a postakocsi. – Fontos célunk, hogy a helyi értékeket vonzóvá tegyük mind a mezőberényiek, mind a turisták, a hozzánk érkező vendégek számára. A program hozzájárul a meglévő helyi értékek megismeréséhez, a településről alkotott pozitív kép erősítéséhez - fogalmazott a szakember. Madarászné Bereczki Zsuzsanna kifejtette, a város számos kulturális értékkel rendelkezik, és a meglévő attrakciókat csokorba szedve, komplex turisztikai csomagként kezelve versenyképes idegenforgalmi termék jöhet létre. Kérdésünkre elmondta, olyan tematikus útvonalak létrehozását tervezik, amelyek összekötik a természetes és a mesterséges látnivalókat, egyszerre szolgálják az ismeretszerzést és a kikapcsolódást. Az attrakció különlegessége, hogy hasonló postakocsi nem igazán működik hazánkban, információik szerint a Mátrában és Nagyrécse környékén van hasonló „járat”. A postakocsi belső részében négyen, a külső részében hatan ülhetnek majd. Elsőként a lovastanya lovai, majd a tervek szerint két térségbeli, mezőhegyesi Nóniusz húzza majd a járművet, a lovak számára pedig speciális hámokat készíttetnek Bugacon. Madarászné Bereczki Zsuzsanna elmondta, várhatóan az első útját a télen teszi majd meg a kocsi, és az élményt az is fokozza, hogy a hajtók korhű ruhákat fognak viselni.

Öt méter hosszú és három méter magas a kocsi
A megrendelőnek pontos elképzelése volt, így annak megfelelően egy 1800-as évekbeli postakocsi modernizált változatát készítettük el – nyilatkozta lapunknak Galambos Nándor. A füzesgyarmati Galambos Hintókészítő Műhely vezetője kérdésünkre elmondta, az eredetihez képest nagyon kicsit módosítottak. Annak idején a régi postakocsiknak fent ültek a tetején, azonban napjainkban természetesen nem lehet megengedi a jócskán megváltozott közlekedési viszonyok miatt. Maga az impozáns postakocsi öt méter hosszú és több mint három méter magas. Galambos Nándor elmondta, nem merné megsaccolni, de véleménye szerint legalább 9-10 mázsát, vagyis majd egy tonnát nyom a különleges jármű. Kérdésünkre kifejtette, közel 10 hónapot dolgoztak vele, ha nem is folyamatosan, hiszen fő tevékenységüknek a versenyhintók készítése számit, de annyi idővel ezelőtt kezdtek hozzá a postakocsi gyártásához. Kiemelte, hogy kiváló munkatársaiknak nagy szerepe van a különlegesség létrejöttében.