Könyvtár

Helyismereti adatbázis kereső

25508
Adatlap típusa: Sajtó
Huszonöt éve forgatják a botot / Papp Gábor
== Békés Megyei Hírlap, 2021.07.26
T.: Mezőberényi Mazsorett Együttes; évforduló; mazsorettfesztivál; mazsorett konferencia; Jubileumi Open Mazsorett Fesztivál; Mezeiné Szegedi Erzsébet; Mezei Réka; Józan László; kiállítás.

p.6.

Huszonöt éve forgatják a botot
Kétnapos rendezvénnyel ünnepelték a Mezőberényi Mazsorett Együttes fennállásának huszonötödik évfordulóját. Szombaton nagyszabású országos mazsorett fesztivált rendeztek, míg pénteken egyedi hangulatú konferenciával idézték fel az elmúlt negyedszázad történetét.
Remek légkör fogadta szombaton a mezőberényi ligetbe érkezőket, ahol a Jubileumi Open Mazsorett fesztivált rendeztek. Az Európai Szociális Alap támogatásával megvalósuló programot a Mezőberényi Mazsorett Együttes fennállásának huszonötödik évfordulója alkalmából hívták életre, és egy igazi vidám, színes kavalkád alakult ki. Mezeiné Szegedi Erzsébet, az együttes művészeti vezetője elmondta, tizenöt hazai település közel kétszáz versenyzője érkezett a városba a megmérettetésre. Egyebek mellett Szegedről, Miskolcról, Mórahalomról, Tatabányáról, Kömlődről, Makóról, Ruzsáról, Kiskunmajsáról is ellátogattak mazsorettek a rendezvényre.
- A legfőbb célunk az volt, hogy a pandémia okozta kényszerszünetet követően ismét versenyt szervezzünk, és ezzel motiváljuk, lelkesítsük a gyerekeket – fogalmazott kérdésünkre. A szakember elárulta, éppen ezért minden versenyző éremmel térhetett haza a versengésről.
A jó hangulatot csak fokozta Józan László és Mezei Réka színművészek remek műsorvezetése. Réka az első berényi mazsorettek egyike, aki számos kiváló eredményt ért el különböző versengéseken, majd a színészi hivatást választotta, megannyi sorozatban, filmben, színházi előadásban láthatták már az érdeklődők.
Előző nap, pénteken egyedi hangulatú konferenciát rendeztek a 25. évforduló alkalmából.
Az eseményen Siklósi István polgármester, valamint Túri Andrea, a mezőberényi Orlai Petrics Soma Könyvtár, Muzeális Gyűjtemény és Művelődési Központ közelmúltban kinevezett igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Az elmúlt negyedszázad históriáját Mezeiné Szegedi Erzsébet idézte fel. A történet 1996-ban kezdődött, amikor is az akkori polgármester, Cservenák Pál Miklós kezdeményezésére Szűcsné Sziklai Éva, a Petőfi Sándor Művelődési Központ igazgatója nyári napközis tábort szervezett, amelyen délelőtt botforgató órák voltak. A videókkal és képekkel színesített előadásból megtudhattuk, hogy miként értek el évről évre jobb eredményeket a berényi mazsorettek. Európa-bajnoki címek, ezüst-és bronzérmek, kiváló helyezések fémjelezték a csapat tagjainak teljesítményét, sőt, világbajnoki címet is szereztek. Mezeiné Szegedi Erzsébet kitért arra, hogy mennyire fontos szerepet szántak mindig a csapatépítésnek, a közösség erősítésének.
A konferencián Kovács Annamária mozgásterapeuta, gyógytestnevelő, gyógypedagógus a mazsorett mint mozgásforma fejlesztő hatásait mutatta be, s a Madarak Házában kiállítás nyílt az elmúlt huszonöt évből.
Értékek, közösség, lehetőség
Vass Terézia Katalin, a Magyar Majorette Szervezetek Szövetségének elnöke szakmai szemmel mutatta be az együttes munkáját. Körösi Mihály alpolgármester, a helyi értéktár-bizottság elnöke a Mezőberényi Mazsorett Együttesről, mint helyi értékről beszélt. Egykori és jelenlegi mazsorettek, világklasszis versenyzők is felelevenítették élményeiket. A kiváló eredmények mellett a legtöbben a közösséget emelték ki, illetve szóltak arról, hogy mennyi olyan helyen jártak az együttesnek köszönhetően, ahova nem biztos, hogy lett volna lehetőségük eljutni.