Könyvtár
2023. március 07.
Érdekességek a Forma 1 világából

Az első Formula-1-es világbajnokságot a FIA rendezte 1950-ben. Összesen hét futamból állt: Nagy-Britanniában, Monacóban, az Egyesült Államokban, Svájcban, Belgiumban, Franciaországban és Olaszországban tartották májustól egészen szeptemberig. Összesen 14 csapat és 80 pilóta indult a megmérettetésen: három nagydíjat az olasz Giuseppe Farina, míg szintén három nagydíjat az argentin Juan Manuel Fangio nyert; mindketten egy Alfa Romeoval.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (Fédération Internationale de l'Automobile, FIA) 1904. június 20-án alakult meg Párizsban, Nemzetközi Autóklubok Szövetsége névvel. Mivel a 19. század végén egyre több országban tartottak autóversenyeket, szükség volt egy nemzetközi szervezetre, amely irányítja ezeket.

A több mint 87 motorgyártó közül a legrégebben alapított csapat, a Ferrari az abszolút győztes, hiszen 993 nagydíjból 239-et győzelemmel zárt. 

A legifjabb versenyző a 2015-ben csupán 17 éves Max Verstappen, míg a legidősebb induló az 55 éves Louis Chiron volt.

Az 1996-os monacói nagydíj rettenetes időjárási körülménye meglepő eredményt hozott: csupán három autó ért célba.

1958-ban ült először hölgy a volán mögé a Forma 1 történetében: a Maserati csapatában induló Maria Teresa de Felippis.

A jelenlegi nem hivatalos sebességi rekordot Valtteri Bottas tartja a 2016-os Mexikói nagydíjon elért 372 km/órával. 

Habár igyekeznek rendkívül biztonságosra megtervezni ezeket az autókat, a versenyek során összesen 46 pilóta hunyt el a versenypályán.

2011-ben Jenson Button igen szerencsétlenül, összesen hatszor kényszerült boxkiállásra, de mégis sikerült megnyernie a futamot.

1977-ben Hans Heyer az időmérőn nyújtott teljesítményével nem jutott be a Német nagydíjra, de ez őt nem zavarta. Kilencedik köre után meghibásodott járműve, ekkor tűnt fel a rendezőknek a csel. Heyer tette nem maradt eredmény nélkül: neve mellé egyedüliként megkapta a DNQ (nem kvalifikált), DNF (nem ért célba) és a DSQ (kizárva) feliratot.