Könyvtár
2022. október 05.
Kerékpárral szlovák őseink földjén – Országos Könyvtári Napok

Az Országos Könyvtári Napok keretében 2022. október 5-én a könyvtárban Körösi Mihály alpolgármester „Kerékpárral szlovák őseink földjén” címmel tartott vetítéssel egybekötött előadást a július 10. és 17. között megtartott kerékpártúráról.

Körösi Mihály elmondta, Mezőberény újratelepülésének 300. évfordulójára készülve az Alföld Turista Egyesülettel és a nemzetiségi szervezetekkel összefogva előbb a német, majd ez év júliusában a szlovák ősök földjére szerveztek kerékpártúrát. Az alpolgármester előbb tíz perces filmet vetített le a július 10. és 17. között megtartott túráról, majd diák segítségével részletesen is mesélt a 700 kilométeres útról. Nógrád megyében és a határt átlépve Szlovákiában keresték fel azokat a településeket, ahonnan a mezőberényi szlovákok származnak. Mindenhol nagy vendégszeretettel fogadták őket. Körösi Mihály el is sorolta, hogy mely településről milyen nevű családok érkeztek, így például Vanyarcról a Sziráczkiak, a Mészárosok, a Venyerszkiek, a Lehoczkiak, illetve Legéndről a Adamikok, a Kohutok, a Kokaveczek, a Thomasikok.

 

Az Országos Könyvtári Napok programja 2022. október 7-én a Mezőberényi Német Hagyományápoló Egyesület „Elődeink sváb konyhája utódaink számára” című kiadványának bemutatatásával, valamint az ételek megkóstolásával folytatódik.

GALÉRIA