Könyvtár
2021. október 08.
Beszélgetés Velkey Péterrel Hegedűs Gitta újabb könyvéről

Az Országos Könyvtári Napok keretében Velkey Péter ismét vendégünk volt, akivel Molnár Lajos, az OPSKMM munkatársa beszélgetett Hegedűs Gitta újabb könyveiről.

A vendéget és a megjelenteket Túri Andrea, az OPSKMM igazgatója köszöntötte, kellemes és hasznos találkozást kívánva mindenkinek. A beszélgetés a szerző, Hegedűs Gitta életútjával kezdődött kitérve arra, hogy több különböző településen élt, de életének nagy részét Mezőberényben töltötte, és bár neki nem volt saját gyermeke, a nővére 10 gyermekét sajátjaként szerette, és így lett közvetve 33 unoka, többek között Velkey Péter "nagymamája".

A könyvek szerkesztője mindig szívesen látogat Mezőberénybe annak ellenére, hogy nem a városban született, nem is itt nőtt fel, mégis van valami, ami miatt úgy érzi: haza jön.
Elmondta, a könyvek mejelenése dominóhatás-szerűen jött. Az első kötet mejelenése kapcsán napvilágra látott egy másik kézirat, amit szintén könyvformába öntött. Erre megjelent a Kisari Miklósné "Megkésett levelek Gitta néniek" című könyve, mintegy "válaszolva" Gitta néninek. Így érkezett meg a szerkesztő a mostani könyv kiadásához, sőt, elárulta, hogy már van egy újabb kézirat, amivel ismét dolgozni fog.

Velkey Péter még azt kihangsúlyozta,hogy nagyon örül, hogy ennyire élővé lettek a kiadások által a kéziratok, és szeretné tovább is gondozni ezeket az írásokat, minél szélesebb körben elérhetővé tenni azokat.

Galéria