2020. április 8., szerda,  Dénes
 
 
Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Könyvtára
A A A

Cím: 5650 Mezőberény, Fő út 4.
Tel: +36 70 400-2481
E-mail: mezobereny.konyvtar@gmail.com

 
   
 

Hírek

2020. január 09.
A Könyvtár ajánlja
Bálint György – Bánó András: Bálint gazda, a százéves kertész

„Különleges dolog, hogy van egy termőföld, ami él. Tényleg él, tud romlani és tud javulni, sőt változtatni is tud a helyzetén, a tartalmán. Minden életjelenséget megmutat. Azt is mondhatnám, hogy a föld a negyedik élőlény az ember, az állat, és a növény után.”


Ezek egy 100 évet megélt ember őszinte, szívből jövő szavai. Már ezzel a néhány mondatával is rengeteg bölcsességet ad át nekünk. Érdemes lenne szeretettel törődni a földünkkel, hiszen az adja nekünk a táplálékot. Gondoskodni kellene róla, hogy az elkövetkező generációk is tudjanak benne élelmet termelni.

„Ha visszatekintek erre a 100 évre, elmondhatom, hogy a környezet ápolása a legcsodálatosabb foglalkozás, amit egy ember kívánhat magának az életben" – nyilatkozta a százéves Bálint György.

Valóban csodálatos dolog lehet nyomon követni az élet fejlődését, a termények növekedését, és azt, hogyan gondoskodik a termőföld azokról a növényekről, amelyek magvait elvetettük benne.

 

Az ország Bálint gazdájának történetét olvasva azonban sokkal többet kapunk ezektől a magvas gondolatoktól. Ebből a különleges önéletírásból megtudhatjuk, micsoda megpróbáltatásokon és borzalmakon ment keresztül élete során. Szenvedései miatt mégsem hibáztatott soha senkit. Bálint György egy igazán bölcs, alázatos, megbocsátó és jóakaratú ember, akiről példát vehetünk. Egy százéves ember szavára mindig érdemes odafigyelni, különösen akkor, ha mindig is az volt élete fő mozgatórugója, hogy értéket teremtsen a föld, a növények, és az emberek számára egyaránt.

 

Olvasói vélemények

„Szinte egy ültő helyemben olvastam végig a vonaton Bálint gazda könyvét, és a mesélős hangnemtől tényleg olyan volt, mintha személyesen adta volna elő az élettörténetét a szomszéd ülésről. A könyv hangneme békésen szelíd, és ahogy némely tréfás sztorit említ, nem tudtam nem elképzelni némi szolid kuncogást mellé.
Minden elismerésem a százéves kertész úrnak!”

 

„Micsoda életút! Nem gondoltam volna, hogy az ország szeretett Bálint gazdájának ezeket a szörnyűségeket mind végig kellett élnie. És mégsem adta meg magát a sorsnak, hanem felépített egy tartalmas életet. Kertészkedőknek és városi embereknek egyaránt ajánlom.”

 

Ízelítő a tartalomból:

  • A leszavazott díszpolgárság
  • Jóváhagyott szerelmi háromszög
  • Apám, a gazdálkodó
  • A kegyetlen munkaszolgálat
  • Élet egy állami gazdaságban
  • Bebarangoltam a világot
  • Négy év a Parlamentben
  • Autóbaleset: csoda, hogy még élek

 

Budapest, Helikon Kiadó, 2019. 222 p.

Könyvtári jelzet: B 20

 

Add a Facebook-hoz
 
 

Orlai Petrics Soma Könyvtár, Muzeális Gyűjtemény és Művelődési Központ


Cím:
5650 Mezőberény, Fő út 4.
Tel: +36 70 400-2481
E-mail: mezobereny.konyvtar@gmail.com

Új Széchenyi terv Magyarország megújul Közreműködő szervezet:
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség