2019. december 15., vasárnap,  Valér
 
 
Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Könyvtára
A A A

Cím: 5650 Mezőberény, Fő út 4.
Tel: (66) 515-558
Fax: (66) 515-560
E-mail: konyvtar@mezobereny.hu

 
   
 

Hírek

2019. április 01.
A Könyvtár ajánlja
Bauer Barbara: Még látlak odafenn

Nehéz téma egy csodálatos műben. Hogyan lehet túlélni a testet-lelket gyötrő háborút? Mi tartja életben a hadifoglyokat oly sok éven át? Honnan az erő, a hit, a remény a hazatérésre? Ám az otthon maradtak helyzete sem könnyebb. Otthon. Hol vannak a határai? Hogyan kerülhet az ember egy idegen országba úgy, hogy el sem költözött onnan?


A történelem, a mi történelmünk, amely a szemünk láttára ölt testet a könyvben, megérint bennünket. Az írónő képes arra, hogy a sorokat olvasva átérezzük, mennyire mellbevágó a hír, amit az édesanya olvas a frontról érkező hivatalos értesítésen: „Eltűnt”. Vagy milyen letaglózó egy asszonynak átvenni a kitelepítésről szóló fehér lapot, melyen a fekete betűk a sötét valóságot jelenítik meg: „Felszólítom, hogy hagyja el az otthonát!” – miközben ártatlan, félárva gyermeke riadtan kapaszkodik a szoknyájába. A reménybe ugyanis már nem tud.

 

A Don-kanyarban elszenvedett tragikus és kegyetlen vereséget a hősiesen harcoló katonák ugyanúgy viselték, mint hátrahagyott családtagjaik. Az ország is szenvedett. Ismét csonkává lett.

 

A történet főszereplője Kojnok Ferenc, akinek nagy álma, hogy pilóta lehessen. Küzdelmes út vezet addig a napig, amíg ez végre teljesül. Időközben a fiatalember megtalálja szerelmét a bájos Ágnes személyében, akivel családot alapítanak. Az ifjú és boldog apa büszkén tanítgatja kisfiát sakkozni, aki igen tehetségesnek bizonyul ebben a sportban. Misi azonban egészen kicsi korában kénytelen elköszönni az édesapjától, a játszmák lépéseit pedig levélben bonyolítják le. Annak pedig, hogy a pilóta mennyire ügyesen bánik a figurákkal, jelentős szerepe lesz a későbbiekben.

 

Szívből tudom ajánlani Bauer Barbara könyveit minden olyan kedves olvasónak, aki felhőtlen szórakozásra vágyik (Légikisasszonyok trilógia); aki szívesen kalandozik a múltban (A leggazdagabb árva); aki szeretne többet megtudni az élet nagy dolgairól (Vakrepülés, Elsuttogom százszor); vagy aki szereti, ha megérintik a lelkét, és érzéseket csalnak ki belőle (Az élet hangja, Porlik, mint a szikla).

 

Budapest, Jaffa Kiadó, 2018. 287 p.

Könyvtári jelzet: B 42

Add a Facebook-hoz
 
 

Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Könyvtára


Cím:
5650 Mezőberény, Fő út 4.
Tel: (66) 515-558
Fax: (66) 515-560
E-mail: konyvtar@mezobereny.hu
Könyvtárközi kölcsönzés: konyvtar@mezobereny.hu

Új Széchenyi terv Magyarország megújul Közreműködő szervezet:
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség