Könyvtár
Indulhat a nyomozás - tematikus ajánló
2022. január 25.

Nyomozás. Mik jutnak eszünkbe a szóról? Bűnügy, krimi, titok, veszély, borzongató félelem, kaland és izgalom. Szeretjük a fotel biztonságából átélni őket, egy regény segítségével. Hiszem mi is nyomozunk minden nap, hogy hová tettük a kulcsunkat vagy hogy ki ette meg a kedvenc joghurtunkat a hűtőből.

Az izgalmas, nyomozós kalandokat már a nagyobb ovisok is szívesen hallgatják, később kisiskolás korban, a gyerekek kíváncsian olvassák azokat a könyveket, amelyek központi témája egy-egy titok megfejtése, vagy egy rejtélyes ügy felderítése és megoldása.

Olvass Velünk!

Irány az óperencia!
2022. január 20.

Akár az első lépést készülsz megtenni a fantázia földjére, akár visszajáró vendég vagy a képzelet birodalmában, itt garantáltan találni fogsz egy könyvet.

Olvass Velünk!

Az olasz konyha világnapja - január 17. - tematikus ajánló
2022. január 17.

2008 óta ünneplik január 17-én az olasz konyha világnapját, mivel ez a nap Remete Szent Antal ünnepére esik, aki a hentesek, szalámikészítők, háziállatok igen népszerű szentje. A világnapon népszerűsítik az autentikus olasz gasztronómiát  és megpróbálják ledönteni a sztereotípiákat, miszerint az olasz ételek csak tésztákból, pizzákból és szószokból állnak.

A következő szakácskönyvekben ezeken kívül könnyű előételek, friss saláták, tartalmas levesek, szaftos húsok, rizottók, tenger gyümölcsei és finom halak receptjeit találhatják, melyek elkészítésével önök is élvezhetik az olasz gasztronómia kincseit.

Pörgesd fel a képzeleted
2022. január 15.
tematikus fantasy és sci-fi ajánló

 Az időkapuba lépnél be előbb vagy a sárkány barlangjába? Most az egyszer választani sem kell: a legizgalmasabb sci-fi- és fantasyregényeket gyűjtöttük össze egy helyre. Egy sor kiváló olvasmányt találsz ha geek vagy, esetleg gamer, vagy elég bátor vagy egy képzeleten túli utazáshoz.

Olvasson Velünk!

Molnár Ferenc
2022. január 12.
  1. január 12-én Neumann Ferencként látta meg a napvilágot. Üzemorvos apja és édesanyja nyomására egy évig a genfi egyetemen, később Budapesten tanult jogot, miközben cikkei jelentek meg a Pesti Hírlapban és különböző irodalmi műveket és színdarabokat fordított. Ekkor magyarosította nevét azzal a magyarázattal, hogy felmenői között akadt molnár.

Szatirikus novelláival és választékosan szabatos stílusával, kifinomult karakterábrázolásával hamar kiemelkedett a kortársai közül: 1901-ben megjelent Egy gazdátlan csónak története, amely felkeltette a korabeli kritikusok figyelmét. Öt évvel később, 29 évesen fejezte be A Pál utcai fiúk című regényét, melyet a világirodalom egyik legjobb ifjúsági regényének tart. 

Habár továbbra is írt elbeszéléseket, humoreszkeket, publicisztikákat, a világsikert számára drámái és komédiái hozták meg: színpadi műveit 1908-tól Bécsben, Berlinben, Olaszországban, majd az Egyesült Államokban is játszották. Leghíresebb darabjai, a Liliom, Az üvegcipő, Az ördög és Játék a kastélyban, a mai napig megtalálhatóak a színházak repertoárjában.

Emlékezzünk Molnár Ferencre  műveivel születésének 144. évfordulóján!

Bauer Barbara
2022. január 06.

Bauer Barbara a Fejér megyei Etyeken cseperedett fel, majd a budapesti Kaffka Margit Gimnáziumban töltötte középiskolai éveit, mialatt elvégzett egy diákújságíró-szaktanfolyamot. Szakképesítései között szerepel a reklámmenedzser, televíziós újságíró és a PR- kommunikáció szak. Alapító tagja az Etyek TV községi televíziónak és számos magazinnak, szakmai lapnak munkatársa.

1994-től a MALÉV dolgozója, ahol összesen 6000 órát töltött a levegőben légikisasszonyként. 2012-ben jelent meg első regénye, a Légikisasszonyok, mely sikerének köszönhetően megjelent folytatása, a Két út között és a Magánutak. A 2017-ben megjelent A leggazdagabb árva, munkásságában igazi változást hozott. Két évet töltött regénye hősnőjének, gróf Wenckheim Krisztina, az Egy magyar nábobban bemutatott gróf lánya életének tanulmányozásával.

Művei különböző történelmi korokban játszódó, valós sorsokba kínál fordulatos és sokszor megrendítő betekintést.

Üdvözöljük Bauer Barbarát születésnapján!

Új év, új én
2022. január 03.
Itt az új év és ismét eljött az újévi fogadalmak ideje!

Az újévi fogadalomtevés már az ókori babilóniaiak életében is jelen volt, míg a rómaiak az új kezdet istenét, a kétarcú Janust ünnepelték. Az új év alkalmat adott, és most is ad, a múlt magunk mögött hagyására és a tiszta lappal kezdésre.

Ámde sokszor szép lassan elszáll kezdeti lelkesedésünk, vagy éppen kudarccal végződik  fogadalmunk. A következő könyvek segítséget nyújtanak abban, hogy végiggondoljuk, milyen változásra lehet szükségünk, tanácsokat adnak azok megvalósításához és elősegítik a motiváció fenntartását.

Váljon ön is új emberré könyveink segítségével!

< >